Συστάσεις στους καταναλωτές για αγορές από ηλεκτρονικά φαρμακεία

Συστάσεις στους καταναλωτές για αγορές από ηλεκτρονικά φαρμακεία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για ασφαλείς αγορές από ηλεκτρονικά φαρμακεία προς τους καταναλωτές εξέδωσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τις ολοένα και συχνότερες καταγγελίες από το κέντρο αλλά και από την περιφέρεια για λειτουργία παράνομων ιστοσελίδων με αμφιβόλου γνησιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα, ύστερα από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στη Διεύθυνση Υγιεινής της αρμόδιας Περιφέρειας, αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις ηλεκτρονικών «φαρμακείων», τα οποία λειτουργούσαν παράνομα, αφού δεν υποστηρίζονταν –όπως προβλέπει η νομοθεσία– από φυσικό φαρμακείο. «Επιτήδειοι, μέσω του Διαδικτύου, διατείνονται ότι πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καμία πιστοποίηση εγκεκριμένων φορέων της πολιτείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους καταναλωτές να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνον από ασφαλείς πηγές, να είναι προσεκτικοί και παρατηρητικοί για τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ., να έχει ταινία γνησιότητας, αυτοκόλλητο ασφαλείας και να αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρείας, η δοσολογία και η ημερομηνία λήξης) και να είναι πολύ επιφυλακτικοί στις αγορές, μέσω Διαδικτύου, όταν βρίσκουν τιμές πώλησης χαμηλότερες από τα φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει διαδικασίες πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, «η διασύνδεση του ηλεκτρονικού φαρμακείου με τον φυσικό χώρο του φαρμακείου, από όπου εκπηγάζει η υπευθυνότητα του φαρμακοποιού που χορηγεί τα σκευάσματα, και η πιστοποίηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων διασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό τον ασθενή και τον καταναλωτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή