ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα όριά τους οι μεταφορικές στην Ειδομένη

sta-oria-toys-oi-metaforikes-stin-eidomeni-2133555

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ζητούν οι μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς τα βόρεια σιδηροδρομικά σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά εδώ και 55 ημέρες. Η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη είναι αποκλεισμένη από πρόσφυγες και μετανάστες προκαλώντας βραχυκύκλωμα στις μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τις εισαγωγές ούτε τις εξαγωγές της χώρας. Οι ίδιοι μάλιστα κάνουν λόγο για ζημίες που ανέρχονται στα 6 εκατ. ευρώ, με τον ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας κ. Αναστάσιο Σαχπελίδη, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, να απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα, καθώς η ζημιά για τις μεταφορικές εταιρείες, και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία, είναι τεράστια», προκαλώντας αναρίθμητα προβλήματα, τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητά τους. 

Εκπρόσωποι του κλάδου αναζητούν εναλλακτικές για να αποφύγουν τις απολύσεις υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων η χορήγηση αναγκαστικών αδειών στο προσωπικό τους.

Σημαντικός αριθμός εταιρειών εξυπηρετείται μέσω της Βουλγαρίας προσθέτοντας όμως στο κόστος διακίνησης των προϊόντων τους 5.000-10.000 ευρώ και 1,5 με 2 ημέρες διάρκεια διαδρομής. Σημειώνεται ότι η ζημία που έχει υποστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με πελάτες της, ανέρχεται σε 4-6 εκατ. ευρώ, ενώ το πλήγμα στην αξιοπιστία της είναι πλέον ανεπανόρθωτο.