ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η παραχώρηση τουριστικών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ

ste-syntagmatiki-kai-nomimi-i-parachorisi-toyristikon-limenon-sto-taiped-2133908

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία την μεταβίβαση σε τρίτους μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής, καθώς η μεταβίβαση, κατά το ανώτατο δικαστήριο, αποσκοπεί σε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η  απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για την μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και  τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με συμβάσεις, έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους για την εκμετάλλευση η χρήση  των μικρών τουριστικών λιμένων.

Στην απόφαση  περιελήφθησαν 46  τουριστικά λιμάνια τα  όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένοι τουριστικοί λιμένες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοική διαδρομή έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε  ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων  «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή  στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».

Σύμφωνα με τους συμβούλους επικρατείας  είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει: Οι Δήμοι Γλυφάδας, Σκύρου, Σκιάθου, Πόρου, Μυκόνου, Επιδαύρου Ζακύνθου και  Ρεθύμνου, Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία: α) Πύργου για τον λιμένα Κατάκολου, β) Νότιας Δωδεκανήσου για τον λιμένα Μανδρακίου Ρόδου και γ) Νότιας Δωδεκανήσου για τους λιμένας Ρόδου και  Ύδρας,  Κάτοικοι, Αλίμου, Γλυφάδας, Μυκόνου,  Ύδρας, Ρόδου, Κω Ρεθύμνου, Σούδας,  Ζακύνθου,  Κεφαλληνίας, Ιτέας και  Κατάκολου, Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης και Η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω, η οποία έχει μισθώσει από το Δήμο Κω από το 1999 και για 40 χρόνια τον λιμένα της  Κω (ο Δήμος Κω συμμετέχει κατά 90% στο κεφάλαιο της εταιρείας).