Την Παρασκευή η απολογία του ζεύγους Μαρτίνη

Την Παρασκευή η απολογία του ζεύγους Μαρτίνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ χρόνια από τότε που φέρεται ότι έγινε το αδίκημα, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του με την κατηγορία της αποδοχής «μαύρου» χρήματος.

Η σύλληψή τους έγινε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας κατόπιν εντάλματος που εξέδωσε ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, καθώς πρόσφατα στοιχεία που έφθασαν στο πλαίσιο δικαστικών συνδρομών οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στο συμπέρασμα ότι το 1998 δόθηκε μίζα 3,2 εκατ. ευρώ από εταιρεία που ανέλαβε να προμηθεύσει –τότε– το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με ξενοδοχειακό εξοπλισμό (κλιβάνους, πλυντήρια, κουζίνες και λοιπά). Κατά το κατηγορητήριο, η μίζα δόθηκε για να προτιμηθεί η εταιρεία και να αναλάβει τελικά τη σύμβαση παροχής εξοπλισμού, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν από έναν και πλέον χρόνο με εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και είχε ανατεθεί και διενεργηθεί από δύο εισαγγελείς, τον Ιωάννη Δραγάτση και τον Αντώνη Ελευθεριάνο. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εστάλησαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών, από τις απαντήσεις των οποίων εντοπίστηκε η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών της συζύγου του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», κάτι που οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά και, μέσω του δικηγόρου τους Ιωάννη Θωμά, αντικρούουν. «Τα χρήματα», ανέφερε ο συνήγορός τους, «εστάλησαν από περιουσία της συζύγου του Ανδρέα Μαρτίνη από γνωστό δικηγόρο και δεν υφίσταται θέμα ξεπλύματος με βάση την κατηγορία που τους αποδίδεται». Ο κ. Θωμάς, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τα χρήματα είναι νόμιμα και φορολογημένα».

Πάντως, κατά το κατηγορητήριο, από τις εισαγγελικές έρευνες που κράτησαν καιρό προέκυψε η μη νόμιμη προέλευση των χρημάτων αλλά και η διαδρομή τους, που τελικώς κατέληξε σε αγορά παρακείμενου από το νοσοκομείο ακινήτου, όπου στεγάζεται με ενοίκιο ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Οι δύο συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, αργά χθες το μεσημέρι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους, η οποία και ορίστηκε την Παρασκευή, λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας που προβλέπεται στις περιπτώσεις των συλλήψεων.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, ενώ δεν ασκήθηκε σε βάρος του κ. Μαρτίνη δίωξη για το αδίκημα της απάτης, καθώς η κατηγορία είχε λόγω της παρέλευσης τόσων χρόνων (από το 1998) παραγραφεί. Η κατηγορία της απάτης αφορούσε, σύμφωνα με τη δικογραφία, το ότι εξαπατήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν» από τον τότε πρόεδρό του, προκειμένου να προκριθεί για τη σύμβαση η εταιρεία που κατέβαλε τα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή