Η ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι επαναπροώθησε 11.803 πρόσφυγες

Η ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι επαναπροώθησε 11.803 πρόσφυγες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντελώς ανυπόστατα χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσα αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων για τους 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους συνέλαβαν και έστειλαν πίσω στην Ελλάδα. «Δηλαδή μας λένε ότι έχει περάσει παράνομα πληθυσμός όσο και μια “Ειδομένη”. Μα τότε, ο καταυλισμός στα σύνορα θα είχε αδειάσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, η διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, Ναταλία Σπίρoβα Κόρντιτς, δήλωσε ότι έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα από τα Σκόπια 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα. 

Συνολικά, 155.837 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 3.857 στην Ιταλία, από την αρχή του χρόνου έως και τις 15 Μαΐου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν καθημερινά στελέχη του ΔΟΜ στα νησιά, από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι συνολικές αφίξεις, σύμφωνα πάντα με τον ΔΟΜ, για το 2015 ανήλθαν στις 853.650 και για το 2014 στις 34.442. Οπως αναφέρει έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol, υπολογίζεται ότι ο τζίρος της παράνομης διακίνησης μεταναστών τον προηγούμενο χρόνο έφθασε τα 5-6 δισ. ευρώ, εφόσον όσοι αποφασίζουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι χρησιμοποιούν λαθροδιακινητές.

Εννιά στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες εγκληματικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στις προσφυγικές διαδρομές, σύμφωνα με την έκθεση. Αναφέρει, μάλιστα, ότι υπάρχουν περίπου 250 σημεία, όπου μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους διακινητές εντός αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, παρά τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών, 735 άτομα έχουν περάσει από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Καθώς όσοι έρχονται μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας απαγορεύεται να φύγουν από τα νησιά έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους, σε Χίο και Λέσβο έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνέχεια επεισόδια.

Χθες τα ξημερώματα, μετανάστης, ο οποίος έχει εμπλακεί σε κλοπές, έβαλε φωτιά σε κοντέινερ στη Μόρια, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, ζητώντας να επιστρέψει στην Τουρκία. Αλγερινοί συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία ότι βίασαν Σομαλή στη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή