ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικές εκλογές με επεισόδια

foititikes-ekloges-me-epeisodia-2134278

Τα επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι σε σχολές του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θύμισαν χθες στους…περαστικούς ότι ήταν ημέρα φοιτητικών εκλογών. Για μία ακόμη φορά, τα αφύλακτα ΑΕΙ απέδειξαν ότι το άσυλο παραμένει απροστάτευτο από τις ηγεσίες των ιδρυμάτων και την κυβέρνηση. Τα επεισόδια ήταν οξύτερα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισέλθουν στο παλιό Χημείο στην οδό Ναυαρίνου και αποκρούστηκαν από φοιτητές. Στη διάρκεια των επεισοδίων έπεσαν φωτοβολίδες, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησε κυνηγητό και πετροπόλεμος. Τα ΜΑΤ παρέμειναν στην περιοχή έχοντας διακριτική παρουσία.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν στη Νομική Σχολή Αθηνών –περίπου 10 άτομα εισήλθαν στο κτίριο και προκάλεσαν φθορές σε πάγκους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ, ενώ υπήρξαν μικροτραυματισμοί δύο φοιτητών– καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου η διαδικασία των εκλογών διεκόπη. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής βίας, αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη. Η διάλυση των εκλογών εμποδίζει το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, να καταδικάσουν την κυβέρνηση-νεκροθάφτη των ονείρων τους. Ομως όση βία και αν υποθάλψει, όση λάσπη και αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή των γεγονότων. Αυτοί που με ψέματα κέρδισαν την εξουσία, αυτοί που χωρίς ντροπή άλλαξαν θέσεις και αξίες, αυτοί που δεν διστάζουν να ασκήσουν βία», τόνισε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. «Ομάδες κουκουλοφόρων ανέλαβαν δράση για λογαριασμό παρακρατικών και άλλων μηχανισμών, προκειμένου να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αντίθετα αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση και τη διάλυσή του. Απάντηση σε τέτοια φαινόμενα είναι το δυνάμωμα των φοιτητικών συλλόγων, το δυνάμωμα της πάλης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – Ε.Ε.- κεφαλαίου στα δικαιώματα λαού και νεολαίας», ανέφερε η ΚΝΕ.

Τα επεισόδια θα πλήξουν την, έτσι κι αλλιώς, χαμηλή συμμετοχή. Σαφές στίγμα των ποσοστών κάθε παράταξης θα έχουμε σήμερα· ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα γιορτάσει την 30η συνεχή πρωτιά της, καταλαμβάνοντας μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία στα ΤΕΙ.