ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηρότερος ορισμός για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

aystiroteros-orismos-gia-toys-kat-epaggelma-agrotes-2134554

Την αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η αύξηση του ποσοστού του συνολικού εισοδήματος που πρέπει να έχει κάποιος από 30% σε 50% για να θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είναι μνημονιακή υποχρέωση και συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα. Μάλιστα, κάποιοι και από τον αγροτικό κόσμο ήθελαν αυτό το ποσοστό να αυξηθεί και άλλο ώστε να «φύγουν από τη μέση» όλοι οι ετεροεπαγγελματίες. Εκτιμάται ότι με τον νέο ορισμό οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι πλέον κάτω από 400.000 (Δηλώσεις Καλλιέργειας πέρυσι είχαν καταθέσει περίπου 670.000 άτομα). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεώρησε ότι «ακόμα και αυτός που έχει κάποια μικρή παραγωγή πρέπει να έχει κάποιο κίνητρο για να συνεχίζει να παράγει» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως, έως τώρα αυτό το κίνητρο δεν είναι εμφανές, καθώς στον νόμο για το φορολογικό δεν προβλέπεται καμία ειδική διάταξη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα της φορολόγησης του εισοδήματος για εκείνους που πλέον με τον νέο ορισμό δεν θα θεωρούνται αγρότες, αλλά θα έχουν εισόδημα από αγροτικές πηγές.

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν χθες ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν οπωσδήποτε προτεραιότητα στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλες διευκολύνσεις που θα αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου, «επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

• Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.

• Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

• Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

• Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».