Στο «κόκκινο» η Χίος, πρόβλημα με το νοσοκομείο

Στο «κόκκινο» η Χίος, πρόβλημα με το νοσοκομείο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η διαχείριση των πάνω από 54.000 προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, δύο ακόμα αποφάσεις για Σύρους που προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή, αφού απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους, χαρακτηρίζουν την Τουρκία «μη ασφαλή τρίτη χώρα», θέτοντας πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή και Σύρων στην Τουρκία, από όπου πλέον θα γίνεται απευθείας η μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες. Εναντίον της συμφωνίας πενήντα μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Χίο εδώ και επτά ημέρες πραγματοποιούν απεργία πείνας στη Σούδα στη δομή εκτός hotspot που φιλοξενούνται 1.100 άτομα, όσοι έρχονται τις τελευταίες εβδομάδες. Στο νησί βρίσκονται συνολικά 2.600 άτομα, ενώ η χωρητικότητα του hotspot στη ΒΙΑΛ δεν ξεπερνά τα 1.100 άτομα. Πάντως, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα είναι τα πολλαπλά περιστατικά που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο του νησιού. «Το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κυρίως στον όγκο των εξετάσεων», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Βουρνούς.

Στο μεταξύ, και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης κήρυξε χθες επισήμως υπό εκκένωση την Ειδομένη, όπου παραμένουν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αποκλείοντας εδώ και δύο μήνες τη σιδηροδρομική γραμμή. «Αύριο ξεκινά, κατά πάσα πιθανότητα, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί», ανέφερε ο Γιώργος Κυρίτσης. Εκτίμησε ότι σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, αλλά για μια πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη χωρητικότητας 6.500 με 7.000 ατόμων, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθώς και τρεις ακόμη χώροι που ενοικιάστηκαν πρόσφατα, στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων που ξεκινά αύριο θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

Πρόληψη μετάδοσης ασθενειών

Μάλλον ετεροχρονισμένη εγκύκλιο για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών μέσω κουνουπιών στον πληθυσμό των προσφύγων εξέδωσε την Παρασκευή, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει κέντρα φιλοξενίας/υποδοχής μεταναστών να δημιουργούνται σε απόσταση τουλάχιστον 6 χιλιομέτρων από περιοχές με μεγάλες εστίες κουνουπιών (π.χ. υδροβιότοπους, ορυζώνες, εκβολές ποταμιών κ.ά.) και περιοχές όπου έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη εγχώρια μετάδοση ελονοσίας. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αλλαγή χωροθέτησης των κέντρων θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο φιλοξενούμενος πληθυσμός δεν προέρχεται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της αρμόδιας για θέματα ανηλίκων αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν οι καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ότι πρόσφυγες στο Ελληνικό εκδίδουν ανήλικα παιδιά, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία στον καταυλισμό της Ειδομένης εγκληματικές ομάδες εκδίδουν ανήλικες. Η κ. Δημητρίου διαβίβασε τα στοιχεία στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Κιλκίς ζητώντας τη διερεύνησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή