Safe Beep, ενας ψηφιακός «Aγιος» made in Greece

Safe Beep, ενας ψηφιακός «Aγιος» made in Greece

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να ενημερώνεστε αμέσως αν κάτι τους συμβεί, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες για το τι έχουν πάθει αλλά και  οδηγίες για το πώς θα φτάσετε σε αυτούς, για το αν έχουν μπαταρία στο κινητό τους, αν είναι πεσμένοι ή αν κουτσαίνουν, αν έχουν τρακάρει, ακόμη κι αν έχουν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας με το αυτοκίνητό τους, θα θεωρούσατε ότι σας κοροϊδεύει. Μια τέτοια συσκευή θυμίζει ακόμα και σήμερα ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Και όμως, υπάρχει: είναι το κινητό σας τηλέφωνο. Και για να λειτουργήσει έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσετε μια ελληνική (!) εφαρμογή που κοστίζει μόλις 1 ευρώ, αλλά μετατρέπει το έξυπνο τηλέφωνό σας -όσο φθηνό ή ακριβό κι αν είναι- σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που βάζει τέρμα στις καθημερινές αγωνίες του γονιού, του συζύγου, του γιου ή της κόρης ενός ηλικιωμένου και μπορεί να σώσει ζωές. 

Το SafeBeep, η πρώτη εφαρμογή που λανσάρεται από τη φρέσκια και πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Innovative Applications, έκανε το ντεμπούτο του στη χώρα μας πριν από δύο εβδομάδες μέσω του δικτύου της Vodafone και ήδη διαθέτει πάνω από 5.000 χρήστες. Είναι μια ιδέα ελληνική, που δημιουργήθηκε στο μυαλό ενός Αθηναίου προγραμματιστή, πατέρα τεσσάρων παιδιών που ζούσε καθημερινά τέτοιες αγωνίες. Οταν ο Βασίλης Χατζάτογλου, ηλεκτρολόγος μηχανικός Η/Υ, τότε εργαζόμενος σε μια μεγάλη εταιρεία software, μοιράστηκε την ιδέα του με συναδέλφους, όλοι τον αποπήραν. «Αυτό δεν γίνεται, είναι χάσιμο χρόνου», απεφάνθησαν. Μέχρι που γνώρισε τον Σπύρο Καίσαρη, επίσης προγραμματιστή με σπουδές στο Computer Science και τα Ψηφιακά Κυκλώματα. Ηταν ο πρώτος που είπε «νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε». Και το έβαλαν μπροστά. Οταν είδαν ότι όντως θα τα καταφέρουν, αναζήτησαν έναν επιχειρηματικό συνέταιρο, κάποιον που θα μπορούσε να τους βρει χρηματοδότηση. Κάπου εκεί μπήκε στην εξίσωση ο επιχειρηματίας και developer ιδεών Δημήτρης Κοντογιάννης, σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Innovative Applications.

«Με πήρε ένας φίλος και μου είπε: “Είναι δύο επιστήμονες και έχουν μια ωραία ιδέα, θέλουν κάπως να τη μορφοποιήσουν, να βρουν χρηματοδότηση, μήπως να τους δεις;”. Είπα ΟΚ», λέει στο «Κ» ο κ. Κοντογιάννης. «Βρεθήκαμε και μου μίλησαν για το SafeBeep. Κατάλαβα αμέσως ότι με ενδιαφέρει προσωπικά, ήρθε να κουμπώσει με τις δικές μου ανάγκες, που είμαι επίσης πατέρας, και κατάλαβα ότι θα κουμπώσει με τις ανάγκες της πλειονότητας του κόσμου. Ηθελα όμως να πειστώ ότι μπορούσε να λειτουργήσει. Γιατί ακόμα και συνάδελφοί τους τους αμφισβητούσαν. Οταν μου είπαν ότι η ιδέα πήρε την τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό της ισπανικής εταιρείας Telefonica ανάμεσα σε 4.500 συμμετέχοντες -και μάλιστα έχασε την πρώτη γιατί τα παιδιά αρνήθηκαν να μετεγκατασταθούν στην Ισπανία και να κυκλοφορήσουν την εφαρμογή ως ισπανικό προϊόν-, κατάλαβα ότι εδώ έχουμε κάτι καλό. Και βάλαμε μπροστά. Αρχίσαμε ανάποδα. Είπαμε ότι, επειδή αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε είναι μια τρέλα, θα το κάνουμε σαν να μην είμαστε στην Ελλάδα, σαν να είναι όλα ιδανικά, έξω από τη λογική της μιζέριας και της συγκράτησης. Κάναμε μια Α.Ε. με Ελληνες και ξένους επενδυτές, που βρήκαμε εύκολα καθώς η ιδέα είναι winner, φτιάξαμε ένα περιβάλλον φιλικό, να περνάμε καλά μέσα σε αυτό, γιατί θα περνούσαμε πολλές ώρες δουλειάς, έναν όμορφο μικρόκοσμο».

Και όντως. Οταν περνάς την πόρτα της εταιρείας, ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί τα γραφεία είναι εντυπωσιακά, κομψά και άνετα, αλλά και γιατί εδώ κανείς δεν σκέφτεται με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η οικονομική αλλά και ψυχολογική κρίση. Δεκαπέντε άτομα εργάζονται, οι 12 είναι επιστήμονες, προγραμματιστές, οι τρεις διοικητικοί, και όλοι τους κάθε μέρα γεννούν ιδέες, τις συζητούν, τις πάνε παρακάτω. Εκτός από το SafeBeep, που λανσαρίστηκε πριν από δύο μήνες στην Αλβανία -όπου έχει ήδη 15.000 χρήστες- και πριν από δύο εβδομάδες και στη χώρα μας, η Innovative Applications δουλεύει άλλες πέντε πρωτοποριακές εφαρμογές, με την επόμενη να προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

«Με τη Vodafone, η οποία θα έχει την αποκλειστικότητα της εφαρμογής για ένα χρόνο, θα μπορούσαμε να λανσάρουμε το SafeBeep πρώτα στην Ευρώπη», λέει ο κ. Κοντογιάννης. «Ομως θέλαμε να κρατήσουμε την ελληνικότητα της εφαρμογής έστω για το πρώτο διάστημα. Θέλουμε να παραγάγουμε ελληνικά προιόντα. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και παράγει τεχνολογία αιχμής. Πιστεύω στο ελληνικό μυαλό, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μας δύναμη». drakoulaki

Πως λειτουργεί  το safebeep

Το λογισμικό του SafeBeep λειτουργεί αθόρυβα στο περιβάλλον του κινητού σας, ενεργοποιεί λειτουργίες προστασίας οι οποίες ανταποκρίνονται αυτόματα στην περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας κινδυνεύει και ειδοποιεί τα υπόλοιπα μέλη, είτε με SMS, είτε με mail, είτε και με τα δύο, σχετικά με το είδος του συναγερμού, την ώρα, την ακριβή τοποθεσία και την απαιτούμενη απόσταση που χρειάζεται να καλυφθεί προκειμένου να φτάσουν στο μέλος που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι αυτόματοι συναγερμοί που έχει προς το παρόν είναι πέντε:

Συναγερμός πτώσης: Αν π.χ. ο παππούς πέσει, ενεργοποιείται, η μαμά λαμβάνει την πληροφορία όχι μόνο ότι έπεσε, αλλά και για την ακριβή θέση του σώματός του μετά την πτώση, αν σηκώθηκε, ακόμα κι αν κουτσαίνει!

Συναγερμός ατυχήματος: Σε περίπτωση τρακαρίσματος ενός μέλους, τα υπόλοιπα ειδοποιούνται από τη λειτουργία «αυτοκινητιστικό ατύχημα» και ενημερώνονται αμέσως για την ακριβή τοποθεσία του ατυχήματος, αν το αμάξι έχει ντελαπάρει και με ποια διαδρομή θα φτάσουν το συντομότερο εκεί.

Συναγερμός παραβίασης περιμέτρου: Αν το παιδί ξεπεράσει τα όρια που έχετε θέσει παίζοντας, π.χ., με τους φίλους του στο πάρκο, ενεργοποιείται η παραβίαση περιμέτρου και ειδοποιείστε.

Συναγερμός παραβίασης ορίου ταχύτητας: Αν κάποιο μέλος τρέχει παραπάνω από το όριο, το μαθαίνετε αμέσως.

Εντοπισμός μέλους: Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να δείτε πού ακριβώς βρίσκεται κάποιο μέλος.

Υπάρχουν και δύο χειροκίνητοι συναγερμοί, ο ένας μυστικός και ο άλλος SOS, που τίθενται σε λειτουργία από το ίδιο το μέλος που κινδυνεύει ώστε να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Στο SafeBeep ορίζεις ποιος παίρνει τους συναγερμούς ποιου και δίνει τη δυνατότητα να μην είναι συνεχώς ορατά όλα τα μέλη σε όλους. Αν όμως τους συμβεί κάτι, οι συναγερμοί ενεργοποιούνται έτσι κι αλλιώς…

To SafeBeep είναι διαθέσιμο τώρα για τους συνδρομητές της Vodafone στο Google και στο Apple Playstore με τιμή 1 ευρώ. Λειτουργεί σε όλα τα smartphone και smart watch, φθηνά ή ακριβά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή