Αντιδράσεις για τους πλαστούς τίτλους σπουδών

Αντιδράσεις για τους πλαστούς τίτλους σπουδών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις, οι οποίες εκφράζονται διά σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε την έκδοση δύο εξίσου αιχμηρών ανακοινώσεων από τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ν. Φίλη και Χρ. Βερναρδάκη. «Ελπίζω η κυβέρνηση να μη φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπαλλήλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι.Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο». «Νοιάζομαι προσωπικά γι’ αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως υπουργός να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας ότι «αποτελέσματα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών “υποτιθέμενων” αριστούχων».

Σφοδρή ήταν η απάντηση του κ. Βερναρδάκη, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αντέτεινε ότι «σε ακραία σημεία φαυλότητας είχαν φτάσει οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε ως υπουργός ο κ. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες ανέχθηκαν να λειτουργούν φάμπρικες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και στη συνέχεια προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συγκαλύπτουν τις ανομίες τους». Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι φεύγοντας από το υπουργείο ήταν εκείνος που είχε αφήσει σε ομηρία περίπου 9.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά. «Για το μόνο που νοιάστηκε προσωπικά ήταν για τη συρρίκνωση και διάλυση του Δημοσίου με χιλιάδες απολύσεις όπως του υπαγορεύουν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του» επισήμανε ο υπουργός, αποδίδοντας στον κ. Μητσοτάκη «συγκάλυψη» στη υπόθεση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Αρτα, «με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων 35 εμπλεκομένων στην υπόθεση».

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου, ο οποίος προβλέπει την επανεξέταση των προσληφθέντων, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα. Αιδώς Αργείοι!». Ο κ. Φίλης αναγνώρισε την αγανάκτηση που υπάρχει για μη έγκυρους τίτλους σπουδών που οδηγούν σε εργασιακά δικαιώματα και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει, παρόντος του κ. Μητσοτάκη, οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση.

Ερώτηση στον κ. Βερναρδάκη απηύθυνε η πρώην υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «με τα σχέδια περί διατήρησης δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά πτυχία κατόπιν δήθεν εξετάσεων, η κυβέρνηση υπονομεύει απροκάλυπτα τη νομιμότητα και υποθάλπει την ατιμωρησία και την ανομία». Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ, επισημαίνοντας ότι έχει καταγγείλει το θέμα των πλαστών πτυχίων προ δεκαετίας. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «τα κόμματα εξουσίας που έδωσαν μάχη να κουκουλωθεί το θέμα», ενώ υπεραμύνεται της απόφασης του υπουργού Παιδείας για εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου. Τέλος, η ΑΔΕΔΥ ζητεί την τιμωρία αυτών που εργάζονται στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία αλλά και όσων τα χορήγησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή