Διχάζουν οι δηλώσεις του Ν. Φίλη για τα Θρησκευτικά

Διχάζουν οι δηλώσεις του Ν. Φίλη για τα Θρησκευτικά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Θρησκευτικά είναι η ώρα του παιδιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια θέση που ναι μεν προκαλεί αντιδράσεις (π.χ. από εκκλησιαστικούς παράγοντες, μερίδα θεολόγων και γονέων), ωστόσο μήπως αυτή είναι η πραγματικότητα και η διδασκαλία του μαθήματος πρέπει να αλλάξει; Βέβαια, δεν ήταν η μόνη αναφορά Φίλη που διχάζει.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών ανέφερε ότι «δεν διδάσκονται σήμερα στα σχολεία. Είναι το μόνο μάθημα που διδάσκεται από τη Γ΄ Δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία».

Οσο για την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου (υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου) για την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και των παρελάσεων, ο κ. Φίλης πήρε σαφείς αποστάσεις: «Εμείς θα εμπιστευθούμε τον εκπαιδευτικό (για το ζήτημα της κατάργησης ή μη της προσευχής, των παρελάσεων και του εκκλησιασμού). Με ντιρεκτίβες εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον βηματισμό τους σε σχέση με την κοινωνία, με τους γονείς. Θα έχουμε στην αρχή μια ποικιλία συμπεριφορών. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε από τα πάνω γκρεμίσματα. Θα εμπιστευθούμε τη βάση των συλλόγων των εκπαιδευτικών», δήλωσε.

Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε επίσης σε σειρά θεμάτων, όπως ενδεικτικά η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, των ξένων γλωσσών, τον θεσμό των σχολικών συμβούλων, τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών. Ενδεικτικά, χαρακτήρισε παρά φύσιν τη διδασκαλία δύο ωρών Αρχαίων και τριών Ελληνικών στο γυμνάσιο και ανέφερε ότι «υπάρχει πληθωρισμός καθηγητών ξένων γλωσσών στο Δημόσιο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ουδείς θα φύγει από την εκπαίδευση». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει προσπάθεια «να διδάσκεται και τρίτη ξένη γλώσσα στο δημοτικό, όπου αυτό είναι λειτουργικά δυνατό».

Οσο για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δήλωσε πως «είμαστε επιφορτισμένοι με τον ρόλο να την εποπτεύουμε. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να γίνεται εμπόριο. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση της αξιοπρέπειας και η προστασία των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να επαναφέρουμε νόμο του 1977 και της κυβέρνησης Καραμανλή. Επιπλέον, για τα φροντιστήρια, 40.000 νέοι άνθρωποι δουλεύουν εκεί χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την εργασία τους μέσα από ένα σύστημα νομικής κατοχύρωσης».

Παράταση θητείας Σ.Ι.

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Σία Αναγνωστοπούλου υπέγραψε την παράταση θητείας Συμβουλίων ΑΕΙ, για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα πρέπει έως τα τέλη Μαΐου να προκηρύξουν εκλογές για τα νέα Συμβούλια. Ωστόσο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί ευθέως στον νέο θεσμό που υιοθετήθηκε με τον νόμο 4009 του 2011 και έχει αρχίσει να ψαλιδίζει κρίσιμες αρμοδιότητες των Συμβουλίων, θεωρείται ότι είναι καλό να μην προκηρυχθούν εκλογές για νέα Συμβούλια (και άρα να προσκληθούν π.χ. προσωπικότητες και πανεπιστημιακοί του εξωτερικού να συμμετάσχουν), προτού ξεκαθαρίσει ο νέος τους χαρακτήρας (γνωμοδοτικός ή ελεγκτικός) και οι αρμοδιότητές τους.

Για πολλούς, η απόφαση Αναγνωστοπούλου υποκρύπτει την πρόθεση του υπουργείου να υποβαθμίσει τον ρόλο των Συμβουλίων, παρότι, κατά άλλους, δίνεται η ευκαιρία στα Συμβούλια να εκμεταλλευθούν τον πυκνό πολιτικό χρόνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή