Εκκένωση του Ελληνικού ζητεί η Ν.Δ.

Εκκένωση του Ελληνικού ζητεί η Ν.Δ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα για άμεση εκκένωση του Ελληνικού διατύπωσε χθες, μετά αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στον χώρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», τόνισε, αφού επισκέφθηκε όλους τους χώρους στο πρώην αεροδρόμιο όπου παραμένουν σε ακατάλληλες συνθήκες εδώ και μήνες 4.000 άνθρωποι. «Οι συνθήκες, δυστυχώς, εδώ πέρα είναι τραγικές και θα βαίνουν επιδεινούμενες όσο μπαίνει το καλοκαίρι», ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κωλυσιεργεί και εκτίμησε ότι τα πράγματα κάθε μέρα που περνάει, θα γίνονται χειρότερα.

Ο δήμαρχος του Ελληνικού, Ιωάννης Κωνσταντάτος, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι το πρόβλημα στο Ελληνικό είναι μεγάλο, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει καν τα μέσα να καθαρίζει επαρκώς τους χώρους. «Μιλάμε για έκταση 6.000 στρεμμάτων συνολικά. Πρόκειται για μια νέα πόλη που έχει δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές μέσα στην πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σπάσει τα τζάμια στην αίθουσα αναχωρήσεων για να μπαίνει αέρας στον χώρο γιατί η κατάσταση είναι αποπνικτική. Πολλοί στήνουν τις σκηνές τους οπουδήποτε γιατί δεν αντέχουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, ενώ όσον αφορά την ατομική υγιεινή κάνουν μπάνιο στη θάλασσα».

«Το Ελληνικό είναι άμεση προτεραιότητα», απάντησε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προέχει η εκκένωση των σημείων κοντά στην Ειδομένη όπου παραμένουν πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε, «σύντομα».

«Από τα κέντρα που δημιουργήθηκαν για τη μεταφορά των ανθρώπων από την Ειδομένη, το φθινόπωρο μπορεί και να μην υπάρχει κανένα», τόνισε στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Οπως σημείωσε, «υπάρχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε από αυτά τα πρόχειρα camp να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε οργανωμένους χώρους. Η φιλοδοξία μου, ο στόχος μου, είναι οι χώροι αυτοί να έχουν προδιαγραφές ανάλογες με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα», συμπλήρωσε. Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών φιλοξενείται σε χώρους στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα πέριξ της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν επρόκειτο για οργανωμένη επιλογή, αλλά για κάτι που υπαγορεύτηκε από τις έκτακτες συνθήκες. «Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα. Τα πρώην εργοστάσια μπορούσαν πιο εύκολα να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας με υποτυπώδεις συνθήκες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε δέκα ημέρες φτιάξαμε 8.000 θέσεις φιλοξενίας», τόνισε ο υπουργός. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι στο δεύτερο στάδιο, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα αναλογικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθυσμό, την έκταση και τις δυνατότητες κάθε δήμου.

Πνίγηκαν σε δεξαμενή

Χθες, δύο ανήλικα παιδιά από τη Συρία, 12 και 14 ετών, βρήκαν τραγικό θάνατο στην Πέτρα Ολύμπου, στην Πιερία, κοντά στο κέντρο φιλοξενίας όπου διέμεναν. Πνίγηκαν σε δεξαμενή γεμάτη με νερό, η οποία χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση νερού και το πότισμα των χωραφιών. Εκτιμάται ότι τα παιδιά «μπήκαν» στη δεξαμενή για να κολυμπήσουν και να παίξουν, χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή