Αλλάζει σελίδα η Ενωση Δικαστών

Αλλάζει σελίδα η Ενωση Δικαστών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντα οι εκλογές των δικαστικών ενώσεων, και κυρίως της μεγαλύτερης από αυτές, της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, προκαλούσαν έντονο ενδιαφέρον. Στην τελευταία διαδικασία, περίπου 3.000 δικαστές και εισαγγελείς μοίρασαν τις ψήφους τους σε τέσσερις ομάδες – συνδυασμούς και δημιούργησαν ένα μετεκλογικό τοπίο που σηματοδοτεί, όπως επισημαίνουν οι γνώστες των δικαστικών πραγμάτων, μια διαφορετική κατάσταση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα. Οι δικαστές που διεκδίκησαν τις ψήφους των συναδέλφων τους ήταν –για πρώτη φορά– πολλοί, περί τους 30, και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

Η ομάδα που είχε την πλειοψηφία στην Ενωση προ των εκλογών, με επικεφαλής την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, εξέλεξε 7 έδρες, χάνοντας την πλειοψηφία. Το Δ.Σ. της Ενώσεως είναι 15μελές. Η εν λόγω ομάδα που είχε –με κατά καιρούς αλλαγές σε πρόσωπα– δώσει την προεδρία της Ενώσεως και στη σημερινή πρόεδρο του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου δεν κατόρθωσε να πλειοψηφήσει, χάνοντας μία έδρα. Ομως, η μέχρι πρότινος επικεφαλής της και πρόεδρος της Eνώσεως Μαργαρίτα Στενιώτη ήρθε δεύτερη σε ψήφους.

Από την άλλη, η ομάδα με τους δικαστές αδελφούς Σεβαστίδη από τη Βόρειο Ελλάδα μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι της εκλογής, καθώς ο Χριστόφορος Σεβαστίδης ήρθε πρώτος σε σταυρούς και ο αδελφός του Χαράλαμπος τρίτος. Συνολικά η ομάδα τους διαθέτει πλέον δύο συμβούλους. Τρεις εξέλεξε και η ομάδα με επικεφαλής τον παλιό και έμπειρο συνδικαλιστή, εφέτη Τάκη Λυμπερόπουλο, που διετέλεσε στο παρελθόν γ.γ. της Ενώσεως, αλλά και σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί της προηγουμένης κυβερνήσεως. Τρία μέλη στη νέα διοίκηση της Ενώσεως εξέλεξε ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, και αυτός παλιός και έμπειρος στα συνδικαλιστικά και γνωστός στο ευρύ κοινό από τη μειοψηφία του στην υπόθεση της Χ.Α. σε ό,τι αφορά τη θεμελίωση της κατηγορίας για την εγκληματική οργάνωση.

Το νέο μετεκλογικό τοπίο, όπως δηλώνει η έως τώρα πρόεδρος της Ενώσεως Μαργαρίτα Στενιώτη μιλώντας στην «Κ», χαρακτηρίζεται «από ενωτική διάθεση. Εκλείπουν πλέον οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και οι στείρες αντιπαλότητες». Η κ. Στενιώτη κάνει λόγο, αξιολογώντας την ψήφο των συναδέλφων της, για «την πρόθεση όλων των πλευρών να αλλάξουν σελίδα στην Ενωση για το καλό της Δικαιοσύνης». Με αυτά τα δεδομένα, το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ενώσεως προς το παρόν δεν είναι σαφές. Αποτελεί ζητούμενο διεργασιών και τα σενάρια είναι πολλά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή