H διαδρομή των οπιούχων χαπιών

H διαδρομή των οπιούχων χαπιών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλή δίοδο προς περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος αναζητούσαν μέσω του Πειραιά οι διακινητές των 26 εκατ. οπιούχων χαπιών που κατάσχεσαν το ΣΔΟΕ και η αμερικανική DEA. Ελληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μετά τις πρόσφατες κατασχέσεις ανάλογων φορτίων σε Ντουμπάι και Τομπρούκ, το δίκτυο διακίνησης των απαγορευμένων σκευασμάτων τροποποίησε το δρομολόγιό του και επιχείρησε να προωθήσει τα οπιούχα χάπια μέσω Πειραιά. Από το συνοδευτικό έγγραφο μεταφοράς των σκευασμάτων τραμαδόλης (με εμπορική ονομασία Tramal) που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι τελικός προορισμός του κοντέινερ με το παράνομο φορτίο ήταν το λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης, που ελέγχεται από την ένοπλη οργάνωση Libya Dawn. Ως αποστολέας αναφέρεται εξαγωγική εταιρεία με έδρα τη συνοικία Darya Ganj του Νέου Δελχί, η οποία δηλώνει πως εμπορεύεται χαλιά και είδη ξυλογλυπτικής. Το δελτίο αποστολής, εξάλλου, αναγράφει ψευδώς ότι το κοντέινερ με τα οπιούχα χάπια περιείχε 527 χαρτοκιβώτια με σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες και τραπεζομάντιλα. Η παραλήπτρια εταιρεία αντίστοιχα έχει την έδρα της στο Τομπρούκ της Λιβύης.

Νέα στοιχεία προκύπτουν και για το δρομολόγιο του φορτίου με τα εκατομμύρια οπιούχα χάπια. Το κοντέινερ φορτώθηκε στις 19 Απριλίου από το λιμάνι Nhava Sheva της Ινδίας και πέντε ημέρες αργότερα, στις 24 Απριλίου, βρισκόταν στο λιμάνι Colombo της Σρι Λάνκα. Μεταφορτώθηκε σε άλλο πλοίο στις 27 του ίδιου μήνα και έφτασε στον Πειραιά στις 10 Μαΐου. Εκτοτε βρισκόταν σε αναμονή για μεταφόρτωση. Την περασμένη Τετάρτη αξιωματούχοι του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ ερεύνησαν το κοντέινερ και βρήκαν στο εσωτερικό του 26 εκατομμύρια χάπια με τη δραστική ουσία τραμαδόλη (tramadol). Από τα συνολικά 527 χαρτοκιβώτια που είχαν φορτωθεί, 48 περιείχαν λευκά είδη οικιακής χρήσης και τα υπόλοιπα 479 ναρκωτικά χάπια με εμπορική επωνυμία Tramal. Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών υπολογίζεται, σύμφωνα με τις Αρχές, στα 13 εκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο εταιρείες που συνδέονται με το φορτίο είναι αναμεμειγμένες σε δύο παλαιότερες κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων τραμαδόλης σε Ντουμπάι και Τομπρούκ. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι τελωνειακές αρχές του Ντουμπάι εντόπισαν στο λιμάνι Jebel Ali 35 εκατ. δισκία της ίδιας ουσίας και 2,5 τόνους σκόνης τραμαδόλης κρυμμένα μέσα σε 100 βαρέλια. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2016 αντίστοιχα, η υπηρεσία Ασφαλείας του Τομπρούκ προχώρησε στην κατάσχεση 45 εκατ. δισκίων τραμαδόλης που ήταν κρυμμένα μέσα σε φορτίο με αρώματα. Οι Αμερικανοί πράκτορες της DEA λένε ότι χάπια αυτής της δραστικής ουσίας καταλήγουν συνήθως στο Ισλαμικό Κράτος είτε για κατανάλωση είτε για μεταπώληση. Τον περασμένο Νοέμβριο οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν εκατομμύρια χάπια Captagon, μιας μορφής αμφεταμίνης που χρησιμοποιείται από μαχητές του ISIS για να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αυξάνουν την αντοχή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή