Αύξηση ροών, «ασφυκτιούν» τα hotspots

Αύξηση ροών, «ασφυκτιούν» τα hotspots

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες δυσκολίες προκύπτουν καθημερινά στη διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φτάνουν τις 56.909. Οι ροές στα νησιά συνεχίζονται. Από την προηγούμενη Παρασκευή έως και χθες το πρωί 270 άτομα είχαν φτάσει, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα hotspots. Στην ενδοχώρα υπολογίζεται ότι 4.873 άτομα παραμένουν σε μη οργανωμένες δομές φιλοξενίας (στο Ελληνικό και στον Πειραιά), ενώ 1.500 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας. Τις πρώτες είκοσι ημέρες του Ιουνίου (1 – 19 Ιουνίου) καταγράφηκαν στην Ελλάδα 981 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, εκ των οποίων οι 125 στις 19 Ιουνίου, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ από τις αρχές του έτους στην Ελλάδα, μέσω θαλάσσης, έχουν φτάσει 157.801 άτομα – συνολικά στην Ευρώπη την ίδια περίοδο έχουν φτάσει 214.691 μέσω θαλάσσης και 7.457 μέσω χερσαίων συνόρων.

Την τελευταία εβδομάδα οι ροές εμφανίζονται αυξημένες. Xθες ήρθαν 44 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 35 από τους οποίους στην Κύθνο, που δεν αποτελεί συνήθη «προορισμό», την Κυριακή 125, εκ των οποίων 41 στη Σάμο, 34 στην Κω (όπου δεν υπάρχει hotspot) και 28 στη Λέσβο. Το Σάββατο έφθασαν 32 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την Παρασκευή 70 ακόμη άτομα.

Εν τω μεταξύ, στο hotspot στην Κω, εδώ και τρεις ημέρες, έχει κοπεί το νερό λόγω βλάβης. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση υπάρχουν πολλές ελλείψεις, καθώς η αντίδραση της τοπικής αρχής και των κατοίκων δεν επέτρεψε τον πλήρη εξοπλισμό του hotspot, όπου βρίσκονται 561 άτομα.

Εκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, αναζητώντας αλλού προστασία, είναι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Ενας στους 113 ανθρώπους παγκοσμίως είναι πλέον είτε αιτών άσυλο, είτε εσωτερικά εκτοπισμένος, είτε πρόσφυγας. Συνολικά στις μέρες μας ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας ή της Ιταλίας, σημειώνεται στην έκθεση. Η Συρία με 4,9 εκατ., το Αφγανιστάν με 2,7 εκατ. και η Σομαλία με 1,1 εκατ. πρόσφυγες είναι οι χώρες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες, σημειώνεται στην ίδια έκθεση, ενώ το 51% των προσφύγων είναι παιδιά.

Εως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου είχαν εκδώσει 70 αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα, και τέσσερις που συμφωνούν με την αρχική απόφαση που επιτρέπει την επιστροφή του αιτούντος στην Τουρκία. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή συστήνονται νέες δευτεροβάθμιες επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν δύο δικαστές διοικητικών δικαστηρίων και ένας εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. Καθώς από τις νέες επιτροπές –που θα λειτουργήσουν άμεσα– αποκλείεται ο εκπρόσωπος από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ενωση κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις». «Η κυβέρνηση, αντί να ενδιαφέρεται και να πιέζει ώστε η Τουρκία όντως να καταστεί ασφαλής χώρα, για να εφαρμοστεί ορθά (στον τομέα αυτόν) η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, με γνωστές τις πολιτικές πιέσεις που υφίσταται, είναι πολύ δύσκολο να πείσει τον οιονδήποτε ότι δεν μεθοδεύει, διά της μεταβολής της σύνθεσής τους, μια βολική γι’ αυτήν κρίση των επιτροπών», τονίζεται σε σχετικό δελτίο Tύπου.

Την ίδια στιγμή, η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει πλέον πόρους από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις προσπάθειές τους να ωθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία μακριά από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή