Επιπλέον επίδομα για γιατρό στο Καστελλόριζο

Επιπλέον επίδομα για γιατρό στο Καστελλόριζο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παροχή επιπλέον μηνιαίας αμοιβής προσπαθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να κάνει «ελκυστική» για γιατρούς και νοσηλευτές την εργασία στο Καστελλόριζο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ, αποφασίστηκε η παροχή οικονομικών κινήτρων στον γιατρό – επιμελητή Β΄ γενικής ιατρικής και στον/την νοσηλευτή/τρια που θα στελεχώσουν το Περιφερειακό Ιατρείο στο Καστελλόριζο. Τα κίνητρα ανέρχονται σε 450 ευρώ μηνιαίως για τον γιατρό και σε 200 ευρώ μηνιαίως για τον νοσηλευτή και είναι επιπρόσθετα των άλλων οικονομικών κινήτρων που παρέχονται από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Χουλιαράκης), που προβλέπει μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και το Καστελλόριζο.

Η απόφαση του ΠΙΣ για επιπλέον οικονομικό κίνητρο ελήφθη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συλλόγου στο ακριτικό νησί, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε «υγειονομική ένδεια» του Καστελλόριζου. Σημειώνεται ότι στο νησί υπηρετούν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί και εκτιμάται ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού χρειάζεται η άμεση πρόσληψη ενός γιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής –με εμπειρία και ικανότητα να αντιμετωπίζει επί τόπου τα προβλήματα των κατοίκων– και νοσηλευτή/τριας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού του Καστελλόριζου καθώς και στη μη λειτουργία των δύο αναλυτών –αιματολογικού και βιοχημικού– που υπάρχουν στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού και η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι, για τις απλές εξετάσεις τους, να μεταβαίνουν στη Ρόδο, που βρίσκεται σε απόσταση 70 μιλίων. Σπανιότερα και για όχι σημαντικά προβλήματα –π.χ. για πονόδοντο– οι κάτοικοι μπορεί να «περάσουν» στην Τουρκία, που βρίσκεται σε απόσταση ενός μιλίου.

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε 5η φορά η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Εύης Χριστοφιλοπούλου για τις κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο Θριάσιο, λόγω κωλύματος του αρμόδιου αναπλ. υπ. Παύλου Πολάκη. Με αφορμή αυτό, η βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στην οποία κάνει λόγο για προκλητική αδιαφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή