«Κλινικές λειτουργούν χωρίς ειδικευμένους ιατρούς απόγευμα και νύχτα»

«Κλινικές λειτουργούν χωρίς ειδικευμένους ιατρούς απόγευμα και νύχτα»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 280 άτομα μη ιατρικό προσωπικό, χωρίς να προσληφθεί κανένας. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το νοσοκομείο λειτουργεί με επικουρικούς, φοιτητές ΤΕΙ που κάνουν την πρακτική τους, άτομα από προγράμματα του ΟΑΕΔ και προσωπικό ιδιωτικών συνεργείων που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα απασχολούνται στα γκισέ του νοσοκομείου. Από το γενικό νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», έχουν αποχωρήσει την τελευταία τριετία 200 εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό αντιμετωπίζουν τα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου δεν λειτουργεί απόγευμα, νύχτα και αργίες. Στο νοσοκομείο Κέρκυρας, οι υπηρετούντες νοσηλευτές καλύπτουν μόλις το 35% του Οργανισμού. Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, υπάρχει τραγική έλλειψη παθολόγων και υπολειτουργούν τα ΤΕΠ. Υπηρετούν 36 γιατροί και 155 νοσηλευτές, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 59 και 237 αντίστοιχα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα υποστελέχωσης νοσοκομείων της περιφέρειας που παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για επερχόμενη διάλυση του ΕΣΥ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς απόγευμα και νύχτα. Σε πολλά νοσοκομεία παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα από μία νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές. Επί των ημερών του κ. Τσίπρα, το προσωπικό του ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000. Αλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και προτίθενται την επόμενη διετία να το ασκήσουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε στοιχεία που επιμελήθηκαν γενικοί σύμβουλοι της ομοσπονδίας για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης νοσοκομείων της περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτά, στο νοσοκομείο Πρέβεζας, μία στις τρεις οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενή (προβλέπονται 151 θέσεις και είναι καλυμμένες οι 106). Στο νοσοκομείο Φιλιατών υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών όπως χειρουργοί, παθολόγοι, βιοπαθολόγοι και σε ειδικευόμενους. Στο νοσοκομείο Χαλκίδας, δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ και γυναικολόγοι. Στο νοσοκομείο Θήβας η παθολογική κλινική εφημερεύει 15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ. Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, η παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί και από τα πέντε χειρουργεία λειτουργεί ένα. Οι μισές οργανικές θέσεις γιατρών του νοσοκομείου Λαμίας είναι κενές (105 από τις 213).

Η μοναδική Παιδοψυχιατρική κλινική του ΕΣΥ στην Κρήτη που βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες για τη νοσηλευτική υπηρεσία ξεπερνούν τα 10.000. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου τα οφειλόμενα ρεπό ξεπερνούν τα 7.000. Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης στο προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή