Ανέλπιστη πρόκριση στους Ολυμπιακούς

Ανέλπιστη πρόκριση στους Ολυμπιακούς

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει. Κοίταξε τη λίστα ξανά για να βεβαιωθεί ότι δεν έκανε λάθος. Το όνομά του όμως βρισκόταν εκεί, μεταξύ των προκριθέντων μαραθωνοδρόμων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ηταν αρχές Μαΐου, όταν ο δικηγόρος Μιχάλης Καλομοίρης έμαθε αυτό το απροσδόκητο νέο, διαβάζοντας μια ιστοσελίδα αφιερωμένη σε θέματα στίβου. Το τελευταίο διάστημα είχε καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις του, συμπιέζοντας δουλειά και προπόνηση σε ασφυκτικά 24ωρα. Δεν περίμενε όμως ότι θα συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες – ειδικά όταν ο καλύτερος χρόνος του είναι κατά δέκα λεπτά πιο αργός από το όριο πρόκρισης.

Ο 30χρονος δρομέας είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Μάρτιο του 2015, χωρίς να το γνωρίζει. Τότε είχε τερματίσει 8ος στον Μαραθώνιο της Ρώμης, καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα σε 2 ώρες και 29 λεπτά. Το όριο των ανδρών για τους Ολυμπιακούς είναι 2 ώρες 19 λεπτά, ωστόσο οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) προβλέπουν ότι ένας αθλητής μπορεί να προκριθεί ανεξαρτήτως επίδοσης εάν καταταγεί στην πρώτη δεκάδα «χρυσών» αγώνων. Ο Μαραθώνιος της Ρώμης ήταν πέρυσι «χρυσός», καθώς πληρούσε συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που θέτει η IAAF (μεταξύ άλλων ένας «Gold Label» αγώνας θα πρέπει να έχει στην αφετηρία του τουλάχιστον πέντε ελίτ άνδρες και ισάριθμες ελίτ γυναίκες δρομείς τεσσάρων διαφορετικών εθνικοτήτων. Ως ελίτ ορίζονται οι άνδρες με επίδοση 2 ώρες 10 λεπτά και οι γυναίκες με 2 ώρες και 28 λεπτά).

«Οι συνθήκες ήταν δύσκολες με συνεχόμενη βροχή και κρύο», θυμάται ο Καλομοίρης για τον αγώνα της Ρώμης. «Καλύτεροι αθλητές που έτρεχαν προτίμησαν να εγκαταλείψουν».

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο, η ελληνική δρομική κοινότητα διχάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι μίλησαν για αδικία, λέγοντας ότι υπάρχουν πιο γρήγοροι μαραθωνοδρόμοι στην Ελλάδα (ο Καλομοίρης τερμάτισε πέμπτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου). Αλλοι τον υποστήριξαν, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τη δικαίωση των ερασιτεχνών δρομέων.

Ο ίδιος λέει ότι κάνει «υψηλό αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται ως νομικός σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Συνήθως τρέχει στο γήπεδο του Αιγάλεω όταν επιστρέφει από το γραφείο, ή ξυπνάει νωρίς το πρωί για να συμπληρώσει διπλές προπονήσεις. Τα Σαββατοκύριακα επιλέγει διαδρομές στο Ποικίλον όρος, στα Ανάβρυτα ή στη Φιλοθέη. Ανάλογα με την περίοδο προετοιμασίας καλύπτει από 110 έως 200 χιλιόμετρα την εβδομάδα και όποτε έχει δικαστήριο εκτός Αθηνών κουβαλάει στις αποσκευές τα αθλητικά του παπούτσια. «Αν σου αρέσει κάτι πολύ, κάνεις τα πάντα για να το χωρέσεις στη ζωή σου», λέει στην «Κ».

Η πρόκρισή του έρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς διάδοσης του τρεξίματος στη χώρα μας. Μέσα σε μια δεκαετία, οι αγώνες για ερασιτέχνες δρομείς έχουν εξαπλασιαστεί. Το 2005 περίπου 800 Ελληνες έτρεξαν στον Μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ πέρυσι 7.500 στάθηκαν στην αφετηρία. Ο πατέρας του Καλομοίρη ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Δρομέων Υγείας Αθηνών, της μήτρας που γέννησε στην Ελλάδα τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, στηρίζοντας τον μαραθώνιο στις εποχές των λιγοστών συμμετοχών. Ο Καλομοίρης ασχολήθηκε με το τρέξιμο από μικρός, απείχε όμως από αγώνες για μία τετραετία για να επιστρέψει ξανά σε πιο εντατική προετοιμασία το 2012. «Είχα μειώσει τους ρυθμούς και τις εντάσεις. Ηταν ένα διάστημα που λίγο είχα κουραστεί», λέει.  

Τον Αύγουστο θα αγωνιστούν στον μαραθώνιο του Ρίο και οι Σοφία Ρήγα, Ουρανία Ρεμπούλη, Γιώτα Βλαχάκη και Χριστόφορος Μερούσης, δρομείς που προκρίθηκαν βάσει επίδοσης (κάθε χώρα μπορεί να στείλει μέχρι τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες που έπιασαν τα όρια).

Αυτές τις ημέρες ο Καλομοίρης βρίσκεται στο Καρπενήσι για να προσηλωθεί στην προπόνηση. «Οταν ζήτησα να απουσιάσω από το γραφείο για τρεις μήνες ήταν διαθέσιμοι να με υποστηρίξουν. Ηταν πολύ σημαντικό, γιατί δεν είχα το άγχος ότι τους αφήνω σε μια δύσκολη περίοδο», λέει.

Η επίδοσή του δεν συγκρίνεται με αυτές των επαγγελματιών δρομέων. Ο πιο γρήγορος Κενυάτης προκρίθηκε στο Ρίο με χρόνο 2.03.05. Για τον δικηγόρο από τη Δυτική Αττική, όμως, μετράει το «όνειρο της συμμετοχής» και η προσπάθεια για βελτίωση. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιστορία κάνει όσους ασχολούνται με το τρέξιμο να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να συνεχίσουν την προσπάθεια με αμείωτο ρυθμό», λέει.


Βίντεο: Η Ελλάδα τρέχει

Η «Κ» καταγράφει τη διάδοση του τρεξίματος στη χώρα μας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή