Εγκαίνια με φόντο τα προβλήματα

Εγκαίνια με φόντο τα προβλήματα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται κανονικά περιστατικά από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Τρεις ημέρες πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή την Παρασκευή 15 Ιουλίου, θα τελεστούν τα εγκαίνια του νοσοκομείου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την όλη διαδικασία δεν λείπουν τα προβλήματα, με το σοβαρότερο να είναι, προς το παρόν, η απουσία καταλυμάτων για το προσωπικό που έχει προσληφθεί. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό οδήγησε κάποιους που είχαν κατέβει στο νησί να πιάσουν δουλειά, να αποχωρήσουν, αφού δεν έβρισκαν κατάλυμα προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, προς το παρόν έχουν προσληφθεί 102 άτομα προσωπικό μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, που μαζί με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ ακολουθούν και άλλες προσλήψεις. Μεταξύ όσων έχουν προσληφθεί ήδη, είναι γιατροί των βασικών ειδικοτήτων προκειμένου το νοσοκομείο να ξεκινήσει να δέχεται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά προς νοσηλεία. Για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του νοσοκομείου, την οργάνωση του αναισθησιολογικού τμήματος ανέλαβε η καθηγήτρια αναισθησιολογίας και διευθύντρια της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» Ελένη Κωστοπαναγιώτου. Η πλειονότητα όσων έχουν προσληφθεί για το νοσοκομείο έχει πρόβλημα στο να βρει σπίτι να μείνει. Κάποιοι διαμένουν σε αναξιοποίητα δωμάτια ασθενών στο Κέντρο Υγείας, άλλοι σε φίλους και γνωστούς τους, ορισμένοι κατέφυγαν στο camping, ενώ υπήρξε και περιστατικό που εργαζόμενος κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό του επειδή δεν βρήκε μέρος να μείνει. Τα ενοίκια είναι «τσουχτερά» και όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, «δεν γίνεται σε άνθρωπο που έχει μισθό 850 ευρώ να του ζητούν ενοίκιο 700 ευρώ για ένα υπόγειο!». Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού επισήμανε ότι «η λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου θα ανεβάσει τη Σαντορίνη στο τουριστικό “χρηματιστήριο”», απηύθυνε έκκληση στους φορείς να διευκολύνουν στην εύρεση καταλύματος για το προσωπικό που θα εργαστεί εκεί. Πάντως, οι τοπικοί φορείς είχαν ζητήσει από το υπουργείο, στις προσλήψεις που θα γίνονταν να ληφθεί υπόψη και η εντοπιότητα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε. Η απάντηση του κ. Πολάκη είναι ότι οι προσλήψεις έγιναν μέσω της ΑΕΜΥ με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Οι υπηρεσίες και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης –το οποίο ύστερα από 29 χρόνια λειτουργίας κλείνει–, θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με την εξαίρεση κάποιων που αρνήθηκαν και θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες της 2ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στο Κ.Υ. υπηρετούν σήμερα 10 γιατροί και περίπου 25 άτομα λοιπό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι προς το παρόν ουδείς τους έχει ενημερώσει για τη μεταφορά των υπηρεσιών. Ζητούν δε να παραμείνει σε λειτουργία και το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει εντός του Μαΐου και εν συνεχεία στις 15 Ιουνίου, αλλά και στις δύο περιπτώσεις αναβλήθηκε. Το «πράσινο» φως για τη λειτουργία του δόθηκε με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε διάταξη με την οποία «έδινε» το νοσοκομείο στην ΑΕΜΥ (ΔΕΚΟ του υπ. Υγείας). Το νοσοκομείο, που είναι δυναμικότητας 50 κλινών, παραμένει δημοσίου χαρακτήρα, δεν μπορεί να εκποιηθεί σε ιδιώτη, τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και εφημερεύει κανονικά στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή