Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει «κουλτούρα»

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει «κουλτούρα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πάει στον πολίτη» είναι το κεντρικό σύνθημα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ΠΦΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, θα ακολουθήσει πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα με χρονικό ορίζοντα για την πλήρη υλοποίησή του την εικοσαετία.

Τους βασικούς άξονες της νέας ΠΦΥ παρουσίασε την Πέμπτη, μιλώντας στο 7ο Pharma & Health Conference, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Οπως εξήγησε, το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε αποκεντρωμένες δομές σε επίπεδο κοινότητας – στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ΤΟΜΥ θα αποτελούνται από οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρο, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό, μαία και επισκέπτη υγείας και θα υποστηρίζονται και διοικητικά. Εκαστη δομή θα αναφέρεται σε πληθυσμό ευθύνης 10.000-12.000 κατοίκους. Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2016, με 20 ιατρεία γειτονιάς σε τέσσερις αστικές περιοχές, παράλληλα με το υφιστάμενο ΠΕΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκαν προ δεκαημέρου τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που είναι μία από τις τέσσερις περιοχές όπου θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το νέο σύστημα. Το υπουργείο σχεδιάζει ότι έως το 2020 το δίκτυο θα καλύπτει 4,25 εκατ. πληθυσμού, με στόχο να μειωθούν κατά 10,4 εκατ. οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε συμβεβλημένους γιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27,3 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς, εκ των οποίων 11,9 εκατ. έγιναν σε 9.189 γιατρούς εξωτερικών ιατρείων δημόσιων νοσοκομείων, 9,3 εκατ. επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και 6,1 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς των μονάδων του ΠΕΔΥ.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρδαρός εστίασε στη «νέα κουλτούρα» που θέλει να φέρει το σύστημα στη σχέση πολιτών και υπηρεσιών υγείας, που αφορά στον κοινοτικό – εξωστρεφή προσανατολισμό των υπηρεσιών, στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού φακέλου, στην πρόληψη και αγωγή υγείας και στην τακτική παρέμβαση του νέου συστήματος σε σχολεία, χώρους εργασίας, ΚΑΠΗ κ.α. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (εθνικοί πόροι) και από τα διαρθρωτικά ταμεία (κοινοτικοί πόροι). «Πόροι που όσο το σύστημα αναπτύσσεται θα μειώνουν την πίεση για δαπάνες προς τα νοσοκομεία και προς τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μεσοπρόθεσμα θα εξοικονομήσει πόρους από τον προϋπολογισμό υγείας, εκπαιδεύοντας τον πολίτη σε μία λιγότερο καταναλωτική συμπεριφορά υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας την προκλητή ζήτηση, την πολυφαρμακία και την επιβάρυνση των νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή