Αμεση ενίσχυση των αιμοδοσιών ζητούν οι γιατροί

Αμεση ενίσχυση των αιμοδοσιών ζητούν οι γιατροί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλείψεις προσωπικού, χώρων και τεχνολογικού εξοπλισμού στα κέντρα αιμοδοσίας των κρατικών νοσοκομείων καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με αφορμή την πάντα δύσκολη για τις αιμοδοσίες περίοδο του καλοκαιριού, όπου οι συλλεγόμενες μονάδες αίματος μειώνονται δραματικά, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, κάνει λόγο για «εντονότατη κρατική αδιαφορία» και με αιχμηρό τρόπο ζητεί την άμεση ενίσχυση των αιμοδοσιών. «Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενισχύσει τις αιμοδοσίες, πρέπει άμεσα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) για να στελεχωθούν όλες οι αιμοδοσίες και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προπαγανδίζουν την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας» προσθέτει, σχολιάζοντας και την πρόσφατη διαφήμιση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με τις προκλητικές νοσοκόμες, που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Συλλόγων Νοσηλευτών και Εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Υπολειτουργία

Περιγράφοντας μία εικόνα υποβάθμισης του συστήματος Αιμοδοσίας του ΕΣΥ των τελευταίων ετών, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την παύση του νοσοκομείου Πατησίων, του 1ου και 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ, ενώ η συγχώνευση του Αμαλία Φλέμινγκ με το Σισμανόγλειο έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της αιμοδοσίας του. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Λεκανοπεδίου, λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης. Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια ότι προμηθεύονται εντελώς δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών τους και «όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα».

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διαψεύδει ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή, παραδέχεται ωστόσο ότι η απογευματινή λειτουργία και η λειτουργία του Σαββατοκύριακου των αιμοδοσιών έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Υποστηρίζει επίσης ότι το κλείσιμο των τριών αιμοδοσιών των νοσοκομείων που συγχωνεύθηκαν δεν επηρέασαν την αιμοδοσία. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, το νοσοκομείο Πατησίων και το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ συνέλεξαν το 2012 από 3.600 μονάδες αίματος έκαστο, ενώ το 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες. Αυξήθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2012 οι αιμοληψίες στον Ευαγγελισμό και το νοσοκομείο Αγία Ολγα, νοσοκομεία στα οποία εντάχθηκαν, αντίστοιχα, οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του Πατησίων και του 1ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ. Αύξηση παρουσίασαν επίσης οι αιμοληψίες των Αμ. Φλέμινγκ και Σισμανογλείου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, το 2015 συλλέχθηκαν 538.580 μονάδες αίματος από τις αιμοδοσίες της χώρας (318.044 από εθελοντές αιμοδότες), έναντι 559.825 μονάδων το 2012. Η μείωση του συνόλου των αιμοληψιών αποδίδεται από το ΕΚΕΑ, κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον (220.536 το 2015 έναντι 253.314 το 2012).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή