Αναβολή απόφασης για τα σκουπίδια

Αναβολή απόφασης για τα σκουπίδια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε τελικά για την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, την Περιφέρεια της χώρας όπου δεν έχει γίνει καμία υποδομή όσον αφορά τα σκουπίδια. Η αναβολή αποφασίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν, έπειτα από μια συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ (Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), διάρκειας μεγαλύτερης των έξι ωρών, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου συνέχιζαν να βομβαρδίζουν με ερωτήματα τους μελετητές, ενώ δεν φαινόταν κανένα σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο τάσεων που έχουν δημιουργηθεί:

Την πρώτη «ομάδα» αποτελούν οι δήμοι που τάσσονται υπέρ της περιφερειακής διαχείρισης με την ανάθεση σε ιδιώτη (σ.σ. ο οποίος έχει επιλεγεί με διαγωνισμό της Περιφέρειας) μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δήμοι Μεσσήνης, Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Μονεμβασίας, Ευρώτα. Τη δεύτερη «ομάδα» απαρτίζουν η Κόρινθος, το Αργος, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, η Επίδαυρος, η Σπάρτη και το Λουτράκι. Οι συγκεκριμένοι δήμοι, που μάλιστα παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τάσσονται υπέρ ενός αποκεντρωμένου μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία μπορεί να γίνεται με τη δημιουργία μικρότερων εγκαταστάσεων (σε σχέση με τα τρία μεγάλα εργοστάσια που προβλέπει το πρώτο σενάριο) στην αρμοδιότητα των δήμων.

Φυσικά η αντιπαράθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη για το πρόβλημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων καταλήγει ακόμα και σήμερα σε ΧΑΔΑ.

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι τάσσεται υπέρ της λύσης της διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια. «Πρόκειται για τη μοναδική αδειοδοτημένη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η σύμβαση με την εταιρεία (την ΤΕΡΝΑ) έχει ήδη ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σύμβασης». Οσον αφορά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων για τον πολίτη, ο κ. Καφαντάρης δεν αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς, όπως τονίζει, «η τιμή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων». Υποστηρίζει επίσης ότι η αποκεντρωμένη διαχείριση δεν είναι κοστολογημένη, ενώ προβλέπει τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, η οποία πάντα συναντά αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Η άλλη πλευρά μιλά για μια διαχείριση (ΣΔΙΤ) με υψηλό κόστος για τους πολίτες, που δεσμεύει τους δήμους να παραδίδουν συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων, ακόμα και αν μειωθεί το ποσοστό του υπολείμματος, με αύξηση, για παράδειγμα, των ποσοστών ανακύκλωσης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τον διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, χειρίστηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έως το τέλος του προηγούμενου χρόνου είχε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τον νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) η σχετική αρμοδιότητα περιήλθε στους δήμους.

Ο ΦΟΣΔΑ, όργανο το οποίο απαρτίζουν οι δήμοι κάθε Περιφέρειας, θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επιλέξει ένα από τα δύο προτεινόμενα σενάρια που περιλαμβάνονται στον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων). Στο διάστημα των λίγων ημερών που θα μεσολαβήσει, ο μελετητής που έχει αναλάβει το ΠΕΣΔΑ θα ενσωματώσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τους δημάρχους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα, ορισμένοι δήμοι δεσμεύθηκαν να αποστείλουν και γραπτώς τις προτάσεις τους προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή