«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φαρμακεία»

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φαρμακεία»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο αλλαγών σε «μνημονιακά» μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, το ιδιοκτησιακό και η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, φαίνεται ότι απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το θέμα του ωραρίου, για το οποίο ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει ρύθμιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία, όπως είπε, θα είναι κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί. Πάντως, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα νέα μνημονιακά μέτρα για τα φαρμακεία.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, τόνισε ότι «η συζήτηση με τους θεσμούς για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επόμενη αξιολόγηση», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο συζητείται η εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ που θα έχει νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές για να μην παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός, οι οποίες ωστόσο δεν θα αφορούν τα φαρμακεία.

Ωστόσο, στις προτάσεις των φαρμακοποιών σχετικά με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, την εξ αποστάσεως πώλησή τους και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, ο υπουργός φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικότερα για το ιδιοκτησιακό, επισήμανε ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση», ενώ δεν δεσμεύθηκε στο αίτημα των φαρμακοποιών, η απελευθέρωση τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να ισχύσει μόνο για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ που μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ). Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση τιμών των ΜΗΣΥΦΑ θα ισχύσει από τις αρχές του 2017. Αντίθετα, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα. Απάντηση δεν έλαβαν οι φαρμακοποιοί ούτε στο αίτημά τους, η πώληση μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων των ΜΗΣΥΦΑ να αφορά μόνο την υποκατηγορία των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων.

Πάντως, όσον αφορά το ωράριο ο κ. Ξανθός επανέλαβε τη θέση ότι «είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση» και πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που θα βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο υπουργός από το βήμα της Βουλής είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση για συγκεκριμένο ωράριο, πέραν όμως του κλασικού, από το πρωί έως αργά το απόγευμα τις καθημερινές και έως το μεσημέρι το Σάββατο και με υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί πήγαν στη συνάντηση με έντεκα φακέλους με τις προτάσεις τους για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, το ωράριο, το ιδιοκτησιακό, τα γενικής διάθεσης φάρμακα, (ΓΕΔΙΦΑ), τη δυνατότητα πώλησης τυποποιημένων γυαλιών, υγρών φακών επαφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή