Δήμαρχοι από Ελλάδα και Ιταλία μιλούν για το προσφυγικό

Δήμαρχοι από Ελλάδα και Ιταλία μιλούν για το προσφυγικό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα, ο τουρισμός μας, το μόνο αειφόρο “προϊόν” του νησιού μας, πέφτει κατά 40%. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μπορεί να προστεθούν και νέες κατηγορίες προσφύγων. Είμαστε στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, μην το ξεχνάμε!». Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά που υποδέχτηκαν και συνεχίζουν να υποδέχονται πρόσφυγες, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο δημάρχων N-O-W που πραγματοποιείται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Τεχνόπολη στην Αθήνα. Δήμαρχοι και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι σημαντικού αριθμού πόλεων –συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αθήνας, του Dikili, της Ειδομένης, της Σάμου, του Pozzallo– συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό στις κοινότητές τους.

«Είναι φορές που νιώθουμε μόνοι, η Ρώμη είναι μακριά, οι Βρυξέλλες πάρα πολύ μακριά. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας και να δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Οι πολίτες του Pozzalo έχουν παραμείνει ίδιοι, είναι φιλόξενοι», προσέθεσε ο Luigi Ammatuna, δήμαρχος του Pozzallo, απευθυνόμενους στους συνέδρους. Οι εξελίξεις στην Τουρκία και ο πιθανός αντίκτυπος που αυτές μπορεί να έχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας αποτέλεσαν, φυσικά, κεντρικό θέμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των Τούρκων δημάρχων, που είχαν προσκληθεί, τελευταία στιγμή ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Την ανάγκη να στηριχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας επεσήμανε ο Hannes Swoboda, οικοδεσπότης του συνεδρίου και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να αποτύχει η Συμφωνία και να εφαρμοστεί το plan b, που είναι ένα συνονθύλευμα χάους και ακροδεξιών απόψεων, τόνισε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, για να υπάρξει ειρήνη. Δεν είναι λύση να πούμε ότι επειδή καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία δεν θέλουμε να έχουμε σχέση», τόνισε.

Οσον αφορά στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό, ο Hannes Swoboda απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, με αυστηρό όμως έλεγχο για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια.

Ενας από τους κύριους στόχους, άλλωστε, του συνεδρίου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με την υποστήριξη που απαιτείται προς τους δήμους στις συνοριακές γραμμές, οι οποίοι σηκώνουν αναλογικά τεράστιο βάρος από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, όπως τόνισε η Patricia Kahane, πρόεδρος του Karl Kahane Foundation και συν-ιδρύτρια της Act.Now, του ιδιωτικού οργανισμού που έχει ως βάση του την Αυστρία και που διοργανώνει το συνέδριο.

Συνεχίζονται οι ροές

Και χθες, πάντως, συνεχίστηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Ενώ το προηγούμενο 24ωρο μόνο 17 άτομα έφθασαν στην Κάλυμνο και 3 στην Κω, χθες το πρωί, δύο βάρκες στις οποίες επέβαιναν πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Λέσβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση των ροών αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς η ακτοφυλακή έχει αποδυναμωθεί μετά τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή