Κάλυψη κενών με τη δημιουργία νέων ελλείψεων

Κάλυψη κενών με τη δημιουργία νέων ελλείψεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η λειτουργία των μονάδων του ΕΣΥ λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού από ένα νοσοκομείο σε άλλο, έστω και προσωρινή, δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων, αφού κλείνοντας μια τρύπα, δημιουργείται αυτόματα μια άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, για μετακίνηση έξι ειδικευόμενων γιατρών Γενικής Ιατρικής από το Θριάσιο Νοσοκομείο σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας για χρονικό διάστημα 60 ημερών. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι συγκεκριμένοι γιατροί κάλυπταν συνολικά 40-45 εφημερίες «και ως αποτέλεσμα της μετακίνησης δημιουργούνται κενά». Είναι ενδεικτικό ότι στις εφημερίες της Α΄ Παθολογικής Κλινικής υπάρχουν 10 κενά τον Αύγουστο, της Β΄ Παθολογικής Κλινικής 13 κενά, της Νευρολογικής Κλινικής 10 κενά, της Αιμοδοσίας 8 κενά με αποτέλεσμα την αναστολή αιμοληψιών τα Σαββατοκύριακα, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών 8 κενά με αναστολή λειτουργίας του Ιατρείου Διαλογής, και του Τμήματος Αποκατάστασης 16 κενά με αναστολή εισαγωγών ασθενών. «Τα κενά που προκαλούνται από τη μετακίνηση έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 210.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο κατήγγειλαν τη μετακίνηση προσωπικού από το νοσοκομείο τους στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Οπως ανέφεραν, για να λειτουργήσουν το νέο νοσοκομείο «και να δείξουν επικοινωνιακό πρόσωπο “ετοιμότητας”, δεν προσλαμβάνουν προσωπικό αλλά ξεδοντιάζουν με υπουργικές αποφάσεις μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας από γιατρούς και νοσηλευτές». Οι περισσότερες αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις καταγράφονται στη 2η ΥΠΕ και γίνονται συνήθως προκειμένου να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλωστε τα κενά είναι μεγάλα: είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Ιουλίου, το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Nάξου είχε έλλειψη παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, δερματολόγου και χειρουργού, το Νοσοκομείο Κυθήρων δεν είχε παθολόγο γιατρό, στο Νοσοκομείο Κω η Παιδιατρική Κλινική λειτουργούσε (και εξακολουθεί να λειτουργεί) με ιδιώτες γιατρούς και στο Νοσοκομείο Ρόδου μία στις δύο οργανικές θέσεις είναι κενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή