Καταστροφική πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Καταστροφική πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά στον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς πόλης της Λευκάδας έχουν ξεκινήσει τα συνεργεία του δήμου, ενώ ολοσχερής εκτιμάται πως είναι η καταστροφή του ιστορικού κινηματογράφου «Απόλλων». Πάντως, από τη φωτιά γλίτωσαν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και η ανακαινισμένη οικία του Αγγελου Σικελιανού.

Οπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος της Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, «δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η πλήρης καταγραφή των ζημιών». Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν προκληθεί ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια, ξύλινα αντισεισμικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Τα ξύλινα σπίτια της Λευκάδας που κτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα άντεξαν στους κατά καιρούς ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πυρκαγιά δεν προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των τουριστών, αφού, όπως σημείωσε, οι προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικό ελικόπτερο είχαν άμεσα αποτελέσματα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση της φωτιάς. Οπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, «το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι σημαντικό, ενώ, όπως επεσήμανε, αυτό που προέχει τώρα είναι η παροχή βοήθειας στους πληγέντες από την πυρκαγιά, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 12.00 χθες το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στην περιοχή του Μαρκά, απέναντι ακριβώς από το ιστορικό κτίριο της βιβλιοθήκης. Λόγω των ξύλινων κατασκευών άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Μάλιστα, κλήθηκαν ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς, καθώς και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ώστε να βοηθήσει τις επίγειες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους σπίτια, ενώ ο μητροπολίτης Λευκάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο ιερός ναός της Παναγίας των Ξένων. Αμέσως πολίτες άρχισαν να μεταφέρουν από το εσωτερικό της εκκλησίας σε ασφαλές σημείο, ιερά αντικείμενα, κειμήλια και εικόνες.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο δύο άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν.

Ο κινηματογράφος

Η φωτιά κατέστρεψε τον παλιό ιστορικό κινηματογράφο της Λευκάδας «Απόλλων», ενώ το νερό που έριχναν τα πυροσβεστικά οχήματα και το ελικόπτερο εκτιμάται πως προκάλεσε ζημιές στα μηχανήματά του. Ο κινηματογράφος είχε κτιστεί το 1928 από τον έμπορο Διονύση Σκληρό, ο οποίος στη συνέχεια έφερε ομιλούσες ταινίες στη Λευκάδα. Ομως λόγω οικονομικών προβλημάτων ο κινηματογράφος έκλεισε. Στη συνέχεια ανέλαβαν να τον λειτουργήσουν τα παιδιά του Δ. Σκληρού, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο κινηματογράφος πέρασε στα χέρια του δήμου. Οπως είπε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο δήμος ανακαίνισε τον κινηματογράφο και έφερε σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή