Λέσβος: Η επόμενη ημέρα και η αναμονή ενός νέου επεισοδίου

Λέσβος: Η επόμενη ημέρα και η αναμονή ενός νέου επεισοδίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες καταστροφές στο hotspot στη Μόρια, 800 μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν κατάλυμα για σήμερα τη νύχτα και πιθανότατα θα κυκλοφορούν στο νησί, ένα πλοίο που θα έρθει όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, και οι κάτοικοι της Λέσβου περισσότερο ανήσυχοι από ποτέ, είναι ο πρώτος απολογισμός των επεισοδίων που ξεκίνησαν προχθές το πρωί και κορυφώθηκαν αργά το βράδυ. Το «κέρδος» από τα επεισόδια στη Μόρια είναι ότι, επιτέλους, υπό την πίεση των γεγονότων και εφόσον κινδύνευε η ασφάλειά τους, μεταφέρθηκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εκτός της εγκατάστασης. Πρόκειται για 94 παιδιά, τα περισσότερα έφηβοι, τα οποία βρίσκονταν παρά τη νομοθεσία έγκλειστα στο hotspot.

Οι εξαγγελίες για άμεση μεταφορά πλοίου στη Λέσβο ώστε να βρουν κατάλυμα 500-800 άτομα των οποίων οι σκηνές κάηκαν, ήταν καθώς φαίνεται απλώς ένα πυροτέχνημα από την πλευρά της κυβέρνησης, που ωστόσο φάνηκε να αγνοεί ή έστω να μην υπολογίζει τους ρυθμούς της ελληνικής κρατικής διοίκησης και των χρόνων που απαιτεί η γραφειοκρατία. Ετσι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε χθες το πρωί από το υπουργείο Ναυτιλίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα εξασφαλίσει «ένα πλοίο να υπάρχει για έκτακτη κατάσταση», όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί υπάλληλοι. Πάντως, δεν θα προλάβει να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε αυτή την περίπτωση. «Ολα σήμερα είναι ήρεμα μέχρι την επόμενη φορά που θα γίνει ανάλογο επεισόδιο», αναφέρει στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στη Λέσβο εδώ και πολλούς μήνες. Η Μόρια είχε καεί, αν σε μικρότερη έκταση και πάλι τον Απρίλιο. Τότε τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από τους ανήλικους που βρίσκονταν στο hotspot σε συνθήκες κράτησης, «για τη δική τους ασφάλεια» όπως επισήμαναν οι Αρχές, κατά παράβαση όμως της νομοθεσίας.

Η λύση που επιλέχθηκε τότε ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος ξεχωριστός αλλά εντός της εγκατάστασης του hotspot για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Από την άλλη, μετά τη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του χώρου φιλοξενίας, αποφασίστηκε ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, συνολικά 94 άτομα που απομακρύνθηκαν από τη Μόρια, θα ήταν επικίνδυνο να επιστρέψουν. Οπότε παρέμειναν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ. «Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι εδώ, πολύ καιρό, χωρίς να ξέρουν τι θα απογίνουν. Υπάρχει μεγάλη ένταση και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου δημιουργεί αγωνία στον πληθυσμό», προσθέτει εργαζόμενος σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο hotspot.

Καθαρίστηκε ο χώρος

Εως χθες αργά το βράδυ είχε καθαριστεί ο χώρος από συνεργεία του δήμου και είχε αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της εγκατάστασης στη Μόρια όσον αφορά τη σίτιση και την ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, δεν είχε ολοκληρωθεί το στήσιμο περίπου 300 σκηνών (μικρότερης χωρητικότητας) που έχουν φτάσει προκειμένου να αντικατασταθούν αυτές που κάηκαν. Περίπου 80 άτομα φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του Καρά Τεπέ, όπου και πιθανότατα θα παραμείνουν εφόσον πρόκειται για οικογένειες, όμως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πόσοι ακριβώς από τους 4.000-4.500 ανθρώπους που φιλοξενούνταν στη Μόρια πριν από τη φωτιά έχουν επιστρέψει στην εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής, από τα επεισόδια εντός του hotspot καταστράφηκαν 50 σκηνές, 3 κοντέινερ, είδη ιματισμού και υπόδησης, δέντρα και απορρίμματα. Εκτός του hotspot, όπου σημειώθηκαν δύο ακόμη πυρκαγιές, κάηκαν 16 στρέμματα με ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα.

Για τα επεισόδια στη Μόρια η αστυνομία προσήγαγε 18 άτομα και συνέλαβε 9. Χθες πάντως στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν ακόμη 65 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά είναι 13.619 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε υποδομές που επαρκούν μόλις για 7.450 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή