Ματαίωση διάσκεψης ΣτΕ λόγω εντάσεων

Ματαίωση διάσκεψης ΣτΕ λόγω εντάσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη κατάληξη είχε η πρώτη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διακόπηκε χθες σχεδόν πριν ξεκινήσει, για να ασχοληθεί με τα μείζονος σημασίας θέματα που έχουν τεθεί προς δικαστική κρίση σχετικά με το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος προήδρευσε της διάσκεψης που κράτησε λιγότερο από μία ώρα, με ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη ενημέρωσε ότι ματαίωσε τη σύγκληση της Ολομέλειας επικαλούμενος λόγους που σχετίζονται με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. «Λόγω του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Oλομέλειας του ΣτΕ για τις εκκρεμείς υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για σήμερα (χθες) διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Η ανακοίνωση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύντομης διάσκεψης. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η άτυπη τοποθέτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, πριν από την έναρξη της διάσκεψης περί της κρισιμότητας της υπόθεσης, προκάλεσε ενόχληση και αντιδράσεις σε παριστάμενους δικαστικούς λειτουργούς. Πολλοί εκ των ανωτάτων δικαστικών θεώρησαν τα λεχθέντα από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αυτονόητα και αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση που δεν διευκόλυνε τη συνέχιση της διασκέψεως.

Η ματαίωση της διάσκεψης προκάλεσε αίσθηση και σχόλια δικαστικών πηγών που τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι «η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία είναι ιδιότητες σύμφυτες με την άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, έτσι ώστε να θεωρείται τουλάχιστον ατυχές να ματαιωθεί διάσκεψη του δικαστηρίου εκ λόγων που σχετίζονται με το κλίμα που επικρατεί». Η Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ σημείωσε σε ανακοίνωσή της πως η διάσκεψη ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου και ότι τα περί αντιθέτου για τη ματαίωση της διάσκεψης αναφερόμενα δεν ισχύουν.

Πάντως χθες, κατά την πρώτη διάσκεψη, δεν έγινε συζήτηση ούτε για τα κρίσιμα θέματα ουσίας που έχουν τεθεί με τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών σε ό,τι αφορά αντισυνταγματικότητες του νόμου της κυβέρνησης ούτε για θέματα που και αυτά έχουν την αξία τους σχετικά με το αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών. Με την πρώτη διάσκεψη να έχει ματαιωθεί πριν καν ξεκινήσει, παραμένει άγνωστο αν και πότε τελικώς το ανώτατο δικαστήριο θα αρχίσει να ασχολείται με τα μείζονος σημασίας θέματα που έχουν τεθεί προς κρίση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ούτε από την προεδρική ανακοίνωση προκύπτει κάτι σχετικό για το πότε θα γίνει η επόμενη –και ουσιαστικά πρώτη– διάσκεψη για τον νόμο Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 νέο πακέτο προσφυγών των καναλιών –πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας– αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή