Προβληματισμός στους δικαστές για την επίθεση στην Τσατάνη

Προβληματισμός στους δικαστές για την επίθεση στην Τσατάνη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στο δικαστικό σώμα η τρομοκρατική επίθεση κατά της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη από την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» εν μέσω μιας συγκυρίας, όπου η δικαιοσύνη τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και έντονων επικρίσεων για ενέργειες ή παραλείψεις ηγετικών της παραγόντων.

Η στοχοποίηση της εισαγγελέως, που βρέθηκε στην επικαιρότηα με βάση τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου, προκάλεσε ανησυχία σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η Γεωργία Τσατάνη,που είναι από τους αρχαιότερους εισαγγελείς εφετών στην Αθήνα, είχε επί χρόνια εποπτεύσει υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ έχει χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως το Βατοπέδι, την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία και έθεσε στο αρχείο, δεχόμενη επικρίσεις για την ενέργειά της αυτή, καθώς και δεκάδες άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών και άλλες.

Η ίδια είχε θέσει υποψηφιότητα στο πρόσφατο παρελθόν για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και είχε λάβει τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου,ενώ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για τη θέση αυτή είχε συγκεντρώσει μικρό αριθμό ψήφων.

Οι καταγγελίες Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί, έχουν απασχολήσει επί μακρόν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ακόμα εκκρεμεί προς εξέταση. Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και η ίδια η εισαγγελέας.

Πάντως, μέσω του δικηγόρου της Θεμιστοκλή  Σοφού, τέθηκε χθες  θέμα ότι είχε μειωθεί τελευταία η αστυνομική φρούρηση της εισαγγελέως παρά τη θέλησή της και η ίδια είχε υποβάλει σχετική ένσταση που εκκρεμεί στα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ.

H Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδίκασε την επίθεση. 

«Με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γ. Τσατάνη, τρίτη κατά σειρά σε διάστημα πέντε μηνών κατά συναδέλφων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει απερίφραστα για ακόμα μία φορά τέτοιες ενέργειες που προσπαθούν, πλην όμως μάταια, να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών». 

Από την πλευρά του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πολιτεία και η κοινωνία γνωρίζουν ότι καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι απειλές ή και ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής της πέφτουν στο κενό. Η απερίφραστη καταδίκη τρομοκρατικών επιθέσεων είναι αυτονόητη. Εξίσου αυτονόητη είναι και η πλήρης στήριξη στους δικαστικούς λειτουργούς από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Την ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας προστασίας των Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών, έκανε λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, με ανακοίνωση μετά το συμβάν.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατικό χτύπημα κατά συναδέλφου Εισαγγελικού Λειτουργού.

Τονίζει προς τους εμπνευστές του και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Εισαγγελείς επιτελούν το καθήκον τους, που συνίσταται στην πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και των Νόμων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν πτοούνται ούτε  τρομοκρατούνται από τέτοιες βίαιες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές εγκληματικές συμπεριφορές.

Καλούμε την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και προστασίας των Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή