ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγαλύτεροι στόχοι ανακύκλωσης ελλείψει πόρων για σκουπίδια

megalyteroi-stochoi-anakyklosis-elleipsei-poron-gia-skoypidia-2155686

Τέσσερις κάδοι για τη χωριστή συλλογή γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου και χαρτιού θα πρέπει να υιοθετηθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή, τα «συστήματα ανακύκλωσης» (δηλαδή οι ιδιωτικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες που οργανώνουν την ανακύκλωση συσκευασιών) θα πρέπει σε έξι μήνες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ελπίζει ότι η αύξηση της ανακύκλωσης θα απαλύνει το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη βασικών υποδομών για τα σκουπίδια, μετά και το τελικό «ψαλίδισμα» των αιτημάτων των περιφερειών.

Την αποκάλυψη για το νέο «ψαλίδισμα» των προϋπολογισμών των (προτεινόμενων) περιφερειακών σχεδίων για τα σκουπίδια (ΠΕΣΔΑ) έκανε χθες ο αναπλ. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, κατά την παρουσίαση σχεδίου νόμου για τα συστήματα ανακύκλωσης. Οπως υποστήριξε, μετά την τελευταία συνάντηση που έγινε ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προ διημέρου, προέκυψε ότι δεν υφίσταται πλέον «χρηματοδοτικό κενό» στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού. Πώς συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, μέσω μιας νέας «προτεραιοποίησης» (δηλαδή ιεράρχησης) των έργων, ώστε να μην ξεπερνούν το ύψος των διαθέσιμων από το ΕΣΠΑ πόρων (περί τα 880 εκατ. ευρώ). Οι αρχικοί προϋπολογισμοί των ΠΕΣΔΑ των Περιφερειών ξεπερνούσαν τα 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία με αρκετό εξορθολογισμό και «ψαλίδισμα» είχαν μειωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ (βλ. «Κ» 4.9.2016).

Οπως φαίνεται, ελλείψει πόρων η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ανακύκλωση, ελπίζοντας ότι μια σημαντική βελτίωση των επιδόσεων (σήμερα στο 25%) θα μειώσει άμεσα τις ανάγκες για βαριές υποδομές (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορούν να γίνουν, όπως ζητούν οι περιφέρειες, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα). Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ μέσω του νέου σχεδίου νόμου που παρουσίασε χθες, αυξάνει την πίεση στα «συστήματα» ανακύκλωσης (όπως είναι λ.χ. οι μπλε κάδοι), που οφείλουν να αξιοποιούν μεγαλύτερο κομμάτι των αποθεματικών τους για την ενημέρωση του κοινού και τους στόχους της ανακύκλωσης. Αλλά και να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία των «πράσινων σημείων» (για τη χωροθέτηση των οποίων όμως, όπως παραδέχθηκε ο αναπλ. υπουργός, εξακολουθεί να υφίσταται ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας).

Κατά τα λοιπά, το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση στοχεύει στην αυστηρότερη επιτήρηση των «συστημάτων» ανακύκλωσης. Το σχέδιο δίνει για πρώτη φορά σε δήμους τη δυνατότητα να αναλάβουν πλήρως τη διαχείριση της ανακύκλωσης στην περιοχή τους, αλλά με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης.