Χαμηλές επιδόσεις στην τήρηση κανόνων και νόμων

Χαμηλές επιδόσεις στην τήρηση κανόνων και νόμων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιστή τήρηση του νόμου δεν φαίνεται να είναι από τα δυνατά σημεία των Ελλήνων. Η κοινή παραδοχή αποδεικνύεται με στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Δικαιοσύνης (World Justice Project). Μεταξύ όσων παραμέτρων εξετάστηκαν, χαμηλότερο είναι το επίπεδο εξυπηρέτησης της ποινικής δικαιοσύνης και αυτό της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Δικαιοσύνης καταγράφει τα επίπεδα τήρησης του γράμματος του νόμου, με γνώμονα διάφορες παραμέτρους μεταξύ των οποίων ο βαθμός παρέμβασης στο κυβερνητικό έργο, η απουσία διαφθοράς, η ανοιχτή διακυβέρνηση, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η τήρηση της τάξης και της ασφάλειας, η επιβολή των κανόνων, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη. Η χώρα μας επιδεικνύει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, καθώς στην παγκόσμια κατάταξη (αξιολογούνται 113 χώρες) καταλαμβάνει την 41η θέση. Σε επίπεδο ανεπτυγμένου κόσμου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση μεταξύ 24 επιλεγμένων χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέλη της Ε.Ε., χώρες της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και της Βόρειας Αμερικής. Την Ελλάδα ακολουθούν η Ουγγαρία (23/24) και η Βουλγαρία (24/24). Τις 24 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου αποτελούν στη συγκεκριμένη έρευνα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η χώρα μας είναι πολύ πίσω στην πιστή εφαρμογή της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ των 24 χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου (23/24), όπως επίσης και στον τομέα της ανοιχτής διακυβέρνησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιδόσεις είναι ακόμη χαμηλότερες, καθώς ο δείκτης εφαρμογής της ποινικής δικαιοσύνης πέφτει στην 50ή θέση μεταξύ των 113 χωρών. Το αστικό δίκαιο από την άλλη και ο βαθμός παρέμβασης στο κυβερνητικό έργο βρίσκονται λίγο υψηλότερα στην κατάταξη (μεταξύ των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου) καταλαμβάνοντας την 20ή θέση μεταξύ των 24 χωρών. Ακολουθούν με 21/24 η τήρηση της τάξης και η ασφάλεια. Παρούσα η διαφθορά σχεδόν σε όλους τους τομείς της χώρας όπως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 24.

Τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την τήρηση των νόμων μεταξύ των 113 χωρών καταγράφουν η Δανία (1/113), η Νορβηγία (2/113) και η Φινλανδία (3/113). Στη χειρότερη θέση βρίσκονται το Αφγανιστάν (111), η Καμπότζη (112) και η Βενεζουέλα (113).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή