Στον τελικό οι… πόνοι μυών και το πάγκρεας

Στον τελικό οι… πόνοι μυών και το πάγκρεας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πρωτοποριακές επιστημονικές προτάσεις με ελληνική σφραγίδα θα διαγωνιστούν την Τρίτη στον τελικό του διαγωνισμού Falling Walls Lab, στο Βερολίνο. Εκεί θα επιλεγούν τρεις από τους εκατό υποψήφιους, επιστήμονες και επαγγελματίες, που θα παρουσιάσουν εντός τριών λεπτών μια πρωτοπόρο έρευνα, μια επιχειρηματική ιδέα ή μια κοινωνική πρωτοβουλία.

Την αποκρυπτογράφηση ενός «δύσκολου» ζωτικού οργάνου, του παγκρέατος, θέτει ως στόχο ο δρ Θεόφιλος Χρυσικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. «Η διάγνωση παθήσεων του παγκρέατος, όπως παγκρεατίτιδα και καρκίνος, είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς βρίσκεται πολύ βαθιά και είναι περιπεπλεγμένο με το στομάχι», εξηγεί ο δρ Χρυσικός, «ως συνέπεια η διάγνωση γίνεται συνήθως αργά».

Το σύστημα του «Breaking Wall of Pancreas E-Health Diagnostics» προβλέπει την εμφύτευση ειδικού βιοαισθητήρα στο πάγκρεας που θα στέλνει πληροφορίες σε μια πλατφόρμα, την οποία θα διαχειρίζονται εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές. Τα στοιχήματα για την ομάδα των επιστημόνων (Η. Ζήση, Γ. Ράπτης, Χ. Κατσίνη, υπό την εποπτεία του καθηγητή Σταύρου Κωτσόπουλου), που εργάζεται εδώ και 14 μήνες, ήταν πολλά.

«Οι συνθήκες λειτουργίας για έναν αισθητήρα διαφέρουν από όργανο σε όργανο», διευκρινίζει ο δρ Χρυσικός, «στην αρχή δεν γνωρίζαμε αν το πάγκρεας θα ανεχόταν το εμφύτευμα ούτε ποια τεχνολογία αισθητήρα θα είχε καλύτερη μετάδοση σήματος». Τα παραπάνω τεχνικά ζητήματα, συν τω χρόνω, επιλύθηκαν και τώρα η ομάδα εστιάζει στη δημιουργία μιας εύχρηστης πλατφόρμας για τους γιατρούς, ώστε να μη χρειάζεται αυτοί να έχουν περάσει από… Πολυτεχνείο. «Το σύστημα σε πρώτη φάση θα απευθύνεται σε ομάδες υψηλής ευαισθησίας», καταλήγει ο δρ Χρυσικός, που αδημονεί να δει την ανταπόκριση του κοινού στο Βερολίνο.

Κατά των κινητικών δυσκολιών

Την κατάλληλη θεραπεία για όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες υπόσχεται η δεύτερη ελληνική υποψηφιότητα, το «Breaking the Walls of Kinetic Dysfunction». «Η εφαρμογή μας εστιάζει στο σύμπτωμα, δηλαδή τις κινητικές δυσκολίες και τον μυοσκελετικό πόνο, ανεξαρτήτως εάν αυτός απορρέει από νευρομυϊκή πάθηση, νευρολογική δυσλειτουργία ή είναι συνέπεια ατυχήματος», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, τελειόφοιτος στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που μαζί με τους συνεργάτες του έχει σχεδιάσει μια ολόσωμη στολή με σύστημα αισθητήρων. «Οσο φοράει ο ασθενής τη στολή, οι αισθητήρες στέλνουν πληροφορίες σε μια πλατφόρμα, η οποία αρχικά συγκρίνει την κίνησή του με εκείνη κάποιου υγιούς», περιγράφει ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Στη συνέχεια, η πλατφόρμα διαθέτει μια σειρά προβλεπτικών μοντέλων, τα οποία παρουσιάζουν ορισμένα σενάρια: πώς δηλαδή θα είναι η κίνηση και η υγεία του ατόμου εάν συνεχίσει να περπατάει χωρίς κάποια θεραπεία και πώς θα εξελιχθεί η κατάστασή του εάν ακολουθήσει ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα».

Η ιδέα πάει, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα. «Θέλουμε να εισάγουμε την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας και να μεταφέρουμε το εργαστήριο γύρω από τον ασθενή», λέει ο ίδιος, «έτσι εκείνος θα μπορεί να φοράει όλο το 24ωρο τη στολή και ο γιατρός να βάζει ειδικά “γυαλιά”, με τα οποία θα βλέπει επιλεγμένες κινήσεις του ασθενούς, ώστε να καταλήξει σε μια εξατομικευμένη θεραπεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή