Το νέο κέντρο φιλοξενίας διχάζει τη Χίο

Το νέο κέντρο φιλοξενίας διχάζει τη Χίο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξάνεται η πόλωση στη Χίο με αιχμή το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει παρά τις αντιδράσεις. Οι επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας από ομάδες ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή πυροδότησαν και άλλες ακραίες αντιδράσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στα κέντρα φιλοξενίας φοβούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς, παρά τις καταγγελίες τους, η αστυνομία δεν λαμβάνει μέτρα.

Το διχαστικό κλίμα –εκτός από την κοινωνία– έχει μεταφερθεί και εντός των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης (που απαρτίζεται από ανεξάρτητους υποψηφίους με διαφορετική κομματική προέλευση) στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Χθες ο αντιδήμαρχος Γ. Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τάχθηκε κατά της δημιουργίας νέου κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ (σ.σ. πρόταση που πριν από πολλούς μήνες είχε κατατεθεί από τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ΒΙ.ΑΛ. αλλά και να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας, που βρίσκεται εντός της πόλης). Ο κ. Παπαδόπουλος στην ίδια ανακοίνωση αποκάλεσε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα «κυνικό, δηκτικό και εκτός πραγματικότητας», κατηγορώντας τον ότι προΐσταται ενός ανίκανου μηχανισμού και καλώντας τον να παραιτηθεί. Ωστόσο, ο υπεύθυνος για το προσφυγικό αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής, μιλώντας στην «Κ», τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέου κέντρου φιλοξενίας στον ΧΑΔΑ. «Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο νέο κέντρο για να βοηθήσουμε το νησί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε να γίνουν όσα δεν έγιναν παρά τις υποσχέσεις. Ομως στη Σούδα μένουν άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Από την άλλη, και οι κάτοικοι έχουν κουραστεί. Είναι σαν να αφήνεις δίπλα το μπαρούτι με τη φωτιά. Από τύχη δεν έχουμε ακόμη νεκρούς». Ο κ. Καραμανής τονίζει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αστυνόμευσης. «Δεν συλλαμβάνονται ούτε οι παραβατικοί πρόσφυγες ούτε οι ακροδεξιοί που κάνουν επεισόδια», εξηγεί. Προσθέτει ότι υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται στο κέντρο φιλοξενίας κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι ένας πρόσφυγας έλεγε «κάθε φορά με πιάνουν για λίγο και με αφήνουν. Λοιπόν ό,τι θέλω θα κάνω».

Ο αντιδήμαρχος είναι σαφής: «Η Χίος δεν υποστηρίζεται όσο θα έπρεπε. Στη ΒΙ.ΑΛ. υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Υπάρχει όμως και αφαλάτωση που δεν έχουμε λάβει άδεια να λειτουργήσει λόγω της γραφειοκρατίας. Προχθές ήρθε κλαίγοντας ένας ηλικιωμένος και ζήτησε αποζημίωση γιατί στα επεισόδια του έσπασαν το αυτοκίνητο. Ομως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός και εγώ δεν ξέρω τι να του απαντήσω».

Προσωρινή παύση εργασιών στο Μερσινίδι

Χθες, πάντως, το ειρηνοδικείο Χίου αποφάσισε την προσωρινή παύση έως τις 13 Δεκεμβρίου κάθε εργασίας στο Μερσινίδι μετά την προσφυγή της Μονής, στην οποία ανήκει η έκταση, εναντίον του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, καταγγέλθηκε επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο νησί. Από την άλλη πλευρά, αύριο το απόγευμα, στη Χίο οργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση από τη ΛΑΕ και την Παρέμβαση Χίου, που καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν στις φασιστικές πρακτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή