Ελληνοαγγλική ΜΚΟ στηρίζει εμπράκτως μικρές επιχειρήσεις

Ελληνοαγγλική ΜΚΟ στηρίζει εμπράκτως μικρές επιχειρήσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετοιμαζόμαστε τώρα να αυξήσουμε την παραγωγή, να πάρουμε καινούργιο εξοπλισμό. Με τη νέα χρονιά θα φουλάρουμε». O Βασίλης Στεργίου, ετών 41, πρέπει να είναι από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η μικροζυθοποιία που έχει ιδρύσει στη Βάρη ξεκίνησε παραγωγή τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από οκτώ μήνες «τραγελαφικής» –όπως την περιγράφει– γραφειοκρατίας για να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες. «Οι υπάλληλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά το σύστημα δημιουργούσε συνεχώς εμπόδια», λέει στην «Κ».

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, η εταιρεία του ετοιμάζεται να επεκταθεί και να λανσάρει νέα προϊόντα, κάνοντας πράξη όσα έμαθε ο ιδρυτής της ως υπεύθυνος παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σε μεγάλες ζυθοποιίες στην Αυστρία και τη Γερμανία. Ο κ. Στεργίου μεγάλωσε στη Φρανκφούρτη ως μετανάστης τρίτης γενιάς, σπούδασε Χημεία και Ζυθολογία στο Μόναχο και ήλθε στην Ελλάδα μόλις το 2013, καθώς η Ελληνίδα σύζυγός του είχε εδώ μόνιμη δουλειά.

Στην αισιοδοξία του έχει συμβάλει και η σχέση της εταιρείας με το έναν νέο, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με την ονομασία The People’s Trust. Πρόκειται για μια ελληνοαγγλική πρωτοβουλία ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Η υποστήριξη αυτή είναι χρηματική, έως 10.000 ευρώ, αλλά όχι μόνον. Η οργάνωση, μέσω των συνεργατών της (Action Finance Initiative, Ashoka, Found.ation, Praksis Business Coaching Center, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας), παρέχει ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες που χρηματοδοτεί. «Αυτή η καθοδήγηση είναι το πραγματικά σημαντικό», τονίζει ο κ. Στεργίου.

«Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση – το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.», λέει στην «Κ» ο Πολ Κίντνερ, ο Ελληνοβρετανός διευθύνων σύμβουλος της People’s Trust. «Ο σκοπός της οργάνωσής μας είναι να συμβάλει ώστε να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα».

Οπως αναφέρει ο κ. Κίντνερ, σε μόλις δύο μήνες λειτουργίας η οργάνωση έχει εγκρίνει την παροχή επιχορηγήσεων συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ σε 23 μικρές επιχειρήσεις. «Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε ώς και 100 νέες επιχειρήσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Με βάση τους έως τώρα αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε 270 νέες θέσεις εργασίας».

Τη σημασία της ευρύτερης υποστήριξης, πέραν της χρηματοδοτικής, αναδεικνύει και ο 23χρονος Σταύρος Τσομπανίδης, ακόμα ένας από την πρώτη γενιά ευεργετηθέντων της People’s Trust. «Οι στοχευμένες συμβουλές για θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», δηλώνει στην «Κ», σημειώνοντας παράλληλα ότι και τα χρήματα, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, θα βοηθήσουν πολύ στην αύξηση της παραγωγής της εταιρείας του.

Ο κ. Τσομπανίδης, απόφοιτος Χρηματοοικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, μαζί με τον συνεταίρο του, το 32χρονο μηχανολόγο μηχανικό Νίκο Αθανασόπουλο, έχει δει μια επιχειρηματική ευκαιρία εκεί όπου ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε σκουπίδια. Η εταιρεία του συλλέγει φύκια –τα νεκρά φύλλα του θαλάσσιου φυτού Posidonia oceanica, τα οποία οι δήμοι απορρίπτουν στους ΧΥΤΑ– και παράγει από αυτά ένα νέο υλικό, το οποίο αποκαλεί pheeboard. «Ηδη φτιάχνουμε με αυτό θήκες για κινητά, άμεσα βγαίνει στην αγορά και η ρακέτα θαλάσσης μας», λέει με ενθουσιασμό ο κ. Τσομπανίδης. Επονται κουτιά πολυτελείας για εταιρικά δώρα, και άλλα πολλά.

«Φρένο» στη διαρροή

Τα λειτουργικά έξοδα της People’s Trust σε βάθος τριετίας έχουν καλυφθεί πλήρως από δωρεά της οικογένειας Θ. Λασκαρίδη. Η οργάνωση αναζητεί περισσότερους χορηγούς, στην Ελλάδα και την Αγγλία, ώστε να αποκτήσει τη δύναμη πυρός που θα της επιτρέψει να έχει πραγματικό αντίκτυπο. «Θέλουμε να βοηθήσουμε όσους μπορούμε για να αλλάξουν με θετικό τρόπο τη ζωή τους», λέει ο κ. Κίντνερ. «Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα. Μπορεί να μην ανακόψουμε τη διαρροή εγκεφάλων, αλλά θα δώσουμε λόγους στους πιο δημιουργικούς ανάμεσά μας να μείνουν εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή