Ο καιρός δοκιμάζει τους πρόσφυγες

Ο καιρός δοκιμάζει τους πρόσφυγες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση στα νησιά, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, ειδικά για εκείνους που διαμένουν σε σκηνές εκτός των εγκαταστάσεων. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, τα οποία παρέμειναν υπό βροχή όλη νύχτα.

Ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζητάει τη άμεση μεταφορά όσων βρίσκονται εκτός καταυλισμού σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Στον χορό των επεισοδίων μπήκε και η Σάμος, καθώς ομάδες Αφγανών και Πακιστανών συνεπλάκησαν στο hotspot του νησιού αργά το βράδυ της Δευτέρας με αφορμή το φαγητό. Τραυματίστηκαν συνολικά οκτώ άτομα, ένας εκ των οποίων παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένοι 16.417 πρόσφυγες και μετανάστες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Χθες ήταν η πρώτη ημέρα με μηδενικές ροές, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεκάδες έφθαναν στα νησιά.

Επαναπροωθήσεις

Χθες επαναπροωθήθηκαν, στην Τουρκία 17 παράνομοι μετανάστες (δύο από το Πακιστάν, τρεις από το Ιράκ, επτά από την Αλγερία, ένας από το Αφγανιστάν, ένας από τη Γκάνα, ένας από το Μάλι, ένας από το Μαρόκο, ένας από τη Νιγηρία – όλοι άνδρες). Οι πέντε έλαβαν απορριπτική απάντηση και σε β΄ βαθμό, στο αίτημα χορήγησης ασύλου που είχαν καταθέσει. Οι δύο ανακάλεσαν τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου και 10 δεν είχαν καθόλου καταθέσει αίτημα. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας. Την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα, είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία 10 Σύροι πρόσφυγες (7 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 συνοδευόμενα ανήλικα τέκνα). Είχαν όλοι τους ανακαλέσει τα αιτήματά τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας.

Στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος και Μεγίστη), που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των αθρόων προσφυγικών ροών, θα αποδοθεί το σύνολο της έκτακτης στήριξης, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ, που αναλογεί στη χώρα μας με βάση τον Κανονισμό 2016/1613 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ο οποίος δίνει τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης προσαρμογής σε παραγωγούς γάλακτος και σε κτηνοτρόφους σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας), σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Με βάση τον αριθμό των ζώων, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης (~85%) θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους της Μυτιλήνης και ο στόχος είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή