Εκκληση ασθενών για μείωση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C

Εκκληση ασθενών για μείωση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία διαπραγμάτευσης της πολιτείας με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μειωθεί η τιμή των νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ζητούν επιτακτικά σύλλογοι ασθενών και γιατροί. Πέρυσι στην Ελλάδα 893 ασθενείς με προχωρημένη λοίμωξη από την ηπατίτιδα C έλαβαν θεραπεία, το συνολικό κόστος της οποίας ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με μία σωστή διαπραγμάτευση θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία με τα ίδια χρήματα που δαπανά σήμερα να αυξήσει πολύ -ίσως και να διπλασιάσει- τον αριθμό των ασθενών που λαμβάνουν τη νέα θεραπεία.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, τα μέλη της HEPACTION, μίας ομάδας εργασίας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, τόνισαν την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης στα νέα θεραπευτικά σχήματα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 167.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο, εκ των οποίων λιγότεροι από 20% είναι διαγνωσμένοι, ενώ τα νέα κρούσματα υπολογίζονται σε 3.500 ετησίως. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη νέα θεραπεία σε ασθενείς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή σε όσους έχουν αναπτύξει ήδη κίρρωση του ήπατος (στάδιο 4) και σε όσους είναι ένα στάδιο πριν (στάδιο 3) και έχουν ήδη μία αποτυχημένη προσπάθεια θεραπείας με τα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα. Οι ειδικοί ζητούν να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα και ασθενείς σε ηπιότερα στάδια της ίνωσης του ήπατος, με άμεση προτεραιότητα στους ασθενείς με συνοδά νοσήματα όπως θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, αιμορροφιλία και λοίμωξη από τον ιό του Ειτζ, στους οποίους ή ηπατική επιβάρυνση είναι ταχύτερη. Oπως τονίζουν όσο νωρίτερα χορηγηθεί η θεραπεία τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και η πιθανότητα ανάπτυξης ή επιδείνωσης άλλων νοσημάτων και μειώνεται η μεταδοτικότητα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου. 

Οπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο Λαϊκό, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας μελέτης Ηπατος, η ηπατίτιδα C έχει γίνει περισσότερο οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα παρά επιστημονικό, αφού με τις νέες θεραπείας είναι η μόνη χρόνια ιογενής λοίμωξη στην οποία μπορεί να γίνει εκρίζωση του ιού. Η κα Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία επισήμανε ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο εκ των οποίων 2.500 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι. Περίπου το 50%-60% αυτών μολύνθηκε λόγω της μετάγγισης με ηπατίτιδα C σε μικρή ηλικία. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 800-1.000 άτομα με μεσογειακή αναιμία ζούν με ηπατίτιδα C, και περίπου 100 πάσχοντες έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία πενταετία λόγω του καρκίνου του ήπατος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή