«Πόλεμος» ανακοινώσεων δικαστικών – εισαγγελικών ενώσεων

«Πόλεμος» ανακοινώσεων δικαστικών – εισαγγελικών ενώσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψιμαχίες και εντάσεις, συνοδεία «πολέμου ανακοινώσεων» χαρακτήρισαν τον απόηχο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία διεξήχθη το περασμένο Σάββατο σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά, δικαστικές και εισαγγελικές Ενώσεις προέβησαν σε ανακοινώσεις, με εκατέρωθεν βολές, επιχειρώντας να διαχωρίσουν η καθεμία τον ρόλο και τη θέση της στο δικαστικό «γίγνεσθαι».

Κυρίαρχο ζήτημα, η νεοϊδρυθείσα Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης στράφηκε κατά της νέας Ενωσης, η ίδρυση της οποίας, όπως είπε, μόνο ως διχαστική μπορεί να εκληφθεί, αλλά και της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που τα μέλη της υποστηρίζουν. «Η πολυδιάσπαση εμποδίζει, όταν οι εξελίξεις απαιτούν γρήγορες αντιδράσεις», είπε.

Τα πυρά κατά της ΕΔΕ και του προεδρείου της ήρθαν από τη νέα Ενωση, αλλά και «εσωτερικά», από πέντε μέλη της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕ. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Εφετών Χρ. Τζανερίκος, ο εφέτης Χαρ. Μαυρίδης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευ. Κασαλιάς, ο πρωτοδίκης Χρ. Παπαδήμας και η ειρηνοδίκης Σταματία Γκαρά-Δημουλέα καταγγέλλουν τον πρόεδρο ότι αντί να αναφερθεί στα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, εστίασε στην ίδρυση της νέας Ενωσης και στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης. Και κατηγόρησαν το προεδρείο ότι «έδωσε ως τελευταίες στη σειρά τον λόγο στην πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ στον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος απέφυγε να δώσει καν τον λόγο». Η νέα Ενωση χαρακτήρισε ως «απόλυτα αδικαιολόγητη» τη «συνεχιζόμενη επιθετικότητα» της ΕΔΕ και «απρεπές» το γεγονός ότι η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκαν τελευταίες.

Την έντονη διαμαρτυρία του για το ότι προσεκλήθη αλλά δεν του δόθηκε ο λόγος, καθώς «αποφάσισαν ότι η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους όλων των Δικαστικών Ενώσεων», εξέφρασε με ανακοίνωση και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος απεχώρησε από τη συνέλευση δηλώνοντας ότι η ΕΕΕ «είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη Ενωση και εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς το ΣτΕ όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Σακελλαρίου, αλλά και τους αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου. Τη συνάντηση απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών (σ.σ.: εκκρεμούν προς εκδίκαση προσφυγές) και η απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. «Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε συμφωνεί με το περιεχόμενό τους, είτε όχι, ακόμη κι αν αυτές αφορούν τη συνταγματικότητα νόμων που έχει ψηφίσει η Βουλή. Πάνω σε αυτή τη βάση υπήρξε αναλυτική συζήτηση με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΣτΕ και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική θα συνεχιστεί αδιατάραχτη στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή