Βοήθεια σε πρόσφυγες με λάθος τρόπο

Βοήθεια σε πρόσφυγες με λάθος τρόπο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένες είναι οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα, καθώς πολλοί ζητούν να φύγουν άμεσα οι πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν η εισαγγελέας Χίου αθώωσε τον ιδιοκτήτη εστιατορίου που πριν από λίγες ημέρες είχε πυροβολήσει στον αέρα για να σταματήσει επεισόδια μεταξύ μεταναστών.

Αλλοι προσφέρουν βοήθεια, συχνά ωστόσο παρεμβαίνοντας με λάθος τρόπο καθώς χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας χθες σε ημερίδα της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα τοποθετηθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης νέοι διοικητές.

Συχνά χτυπά το τηλέφωνο, τονίζει ο Α.Χ. που εργάζεται σε ΜΚΟ, και είναι κάποιος πολίτης που έχει βρεθεί σε αδιέξοδο στην προσπάθεια του να βοηθήσει. «Συχνά μας ρωτούν τι να κάνουν με κάποιον πρόσφυγα που φιλοξενούν σπίτι ή που ανέλαβαν να βοηθήσουν». Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη δέσμευση που αναλαμβάνουν, εξηγεί. Νομίζουν ότι απλώς για λίγες ημέρες θα προσφέρουν ένα κρεβάτι και ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που το έχει ανάγκη. «Ομως δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι συχνά εξαρτώνται από οποιονδήποτε τους προσφέρει βοήθεια. Είναι δεδομένο ότι έχουν υποστεί πολλά και έχουν τραυματικές εμπειρίες, οπότε χρειάζονται θεραπευτική προσέγγιση. Δεν αρκεί η καλή διάθεση, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις», τονίζει. Επίσης, υπάρχει δυσκολία συνεννόησης λόγω της διαφοράς της γλώσσας και υπάρχει και κίνδυνος. «Και για αυτόν που θέλει να βοηθήσει αλλά και για τους πρόσφυγες, γιατί είναι εύκολο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης».

Ομως κυρίως όταν διαλέγεις να βοηθήσεις κάποιον, τον βγάζεις από το σύστημα και μπορεί να χάσει τα δικαιώματά του. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες και τη σειρά προτεραιότητας που ισχύει για όλους. Δεν μπορείς να κρίνεις με προσωπικά κριτήρια ποιος χρειάζεται περισσότερο βοήθεια. Αν κάποιος π.χ. φύγει από έναν καταυλισμό είναι πολύ πιθανό ότι κάποιος άλλος θα μπει στο σπιτάκι όπου έμενε, σχεδόν αμέσως», λέει ο Τ.Υ. που εργάζεται σε καταυλισμό.

Αθώος κρίθηκε από την εισαγγελέα Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη, ο Στρατής Τσουκαλάς, ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε πυροβολήσει στον αέρα για να σταματήσουν τα επεισόδια μεταναστών που είχαν ξεσπάσει μπροστά στο μαγαζί του. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε από την τοπική κοινωνία να ερμηνεύσει σωστά την απόφασή της τονίζοντας ότι η χρήση όπλου και οι βολές στον αέρα δεν δικαιολογούνται καθώς δεν επιτρέπεται η αυτοδικία. Πάντως, θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξαν οι μαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι κατέθεσαν ότι αν δεν είχε παρέμβει ο κ. Τσουκαλάς με αυτόν τον τρόπο «είναι πολύ πιθανό να θρηνούσαμε θύματα».

Κατασκευή φράχτη

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή φράχτη στον καταυλισμό της Σούδας, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, και ο οποίος αναμενόταν να κλείσει σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι ο καταυλισμός έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές σε πρόσφατα επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή