Μουζάλας: Χρήματα αντί συσσιτίου στους πρόσφυγες

Μουζάλας: Χρήματα αντί συσσιτίου στους πρόσφυγες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία χώρων κράτησης στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες αλλά και την επέκταση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας σε αυτά, «ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των μεταναστών και προσφύγων», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στους χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, 36 συνολικά, υπάρχει θέρμανση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, ενώ μόνο στο Ελληνικό «απομένουν» 70 σκηνές σε εξωτερικό χώρο στις οποίες διαμένουν μετανάστες. «Μέσα στον επόμενο μήνα οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας θα γίνουν αξιοπρεπείς», δεσμεύθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα θα κλείσουν και οι εναπομείναντες τέσσερις χώροι φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι έως τον Μάρτιο θα έχει καταργηθεί στους περισσότερους καταυλισμούς της χώρας το συσσίτιο και θα δίνονται στους αιτούντες άσυλο μετρητά, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να υπερβαίνουν ανά οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (υπολογίζεται στα 400 ευρώ) που ισχύει για τις ελληνικές οικογένειες. Εξήγγειλε επίσης ότι προετοιμάζονται νομοθετικές βελτιώσεις του νόμου που αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες και ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο υπό την πίεση της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά θα εφαρμοσθεί, ενώ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτίμησε ότι οφείλονται στην κούραση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν έγιναν ακροδεξιοί στα νησιά, αλλά η κούραση οδήγησε σε λάθος αποφάσεις κατοίκους και Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε και προσέθεσε ότι η δημιουργία μικρών χώρων φιλοξενίας στα νησιά δεν σημαίνει αύξηση του πληθυσμού που παραμένει, αλλά «βελτίωση των συνθηκών διαμονής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που σημαίνει και βελτίωση της ασφάλειας για τους κατοίκους των νησιών». Προσέθεσε, πάντως, ότι παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας στα νησιά, αλλά όχι της εγκληματικότητας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν από ομάδες παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Κέντρα κράτησης

Οσον αφορά τα κέντρα κράτησης, ο υπουργός, αποκρούοντας τις αιτιάσεις για δημιουργία στρατοπέδων τύπου Αμυγδαλέζας, ανέφερε ότι σε αυτά δεν θα κρατούνται όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα ως παράνομοι μετανάστες. «Στους χώρους κράτησης θα μεταβαίνουν οι μετανάστες είτε επειδή είναι παραβατικοί είτε επειδή οι υπηρεσίες ασύλου κρίνουν ότι το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει πρέπει να εξεταστεί υπό κράτηση». Οπως ανέφερε, πολλοί από όσους φθάνουν στα νησιά καταθέτουν αίτημα ασύλου γνωρίζοντας ότι αυτό θα απορριφθεί, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο· επανέλαβε, ωστόσο, ότι τα σχετικά αιτήματα εξετάζονται ατομικά από την αρμόδια υπηρεσία.

Δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας

«Ηλεκτρονική κάρτα» σχεδιάζεται να αντικαταστήσει όλες τις υφιστάμενες κάρτες διαμονής μεταναστών, αλλά και όλες τις καινούργιες που αναμένεται να εκδοθούν. Το μέτρο αφορά κυρίως τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα (550.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και οι οποίοι διαθέτουν διαφόρων ειδών και διάρκειας άδειες παραμονής. Αφορά όμως και εκείνους που θα θελήσουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής για πρώτη φορά είτε πρόκειται για παράνομους μετανάστες (μέσω του νόμου 4251/14, που προβλέπει την εξέταση αιτήματος άδειας παραμονής εάν μπορείς να αποδείξεις ότι για μια επταετία βρίσκεσαι στη χώρα) είτε για πρόσφυγες οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να λάβουν θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει. Η ηλεκτρονική κάρτα θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, δηλαδή δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία ανάλογη αυτής των ελληνικών διαβατηρίων, και αποτελεί έγγραφο αυξημένης ασφάλειας αντίστοιχο των ταυτοτήτων. Πρόκειται για ενσωμάτωση σχετικού κοινοτικού κανονισμού, που βρίσκεται σε ισχύ από το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή