Απερρίφθη από Α.Π. το αίτημα των οκτώ Τούρκων

Απερρίφθη από Α.Π. το αίτημα των οκτώ Τούρκων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα, σε τρεις διαφορετικές δικάσιμους στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, θα κριθούν από ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου οι αναιρέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροί τους υπέβαλαν αίτημα ζητώντας τη συνεκδίκαση των αναιρέσεων, το οποίο ωστόσο απερρίφθη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούν προσφυγές κατά τριών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, που σε τρεις διαφορετικές διασκέψεις με διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισε για πέντε από τους οκτώ αξιωματικούς τη μη έκδοσή τους και για τρεις να εκδοθούν. Κατά των αποφάσεων έχουν προσφύγει οι τρεις αξιωματικοί που αποφασίστηκε η έκδοσή τους, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας, ο οποίος έκρινε πως η απόφαση των δύο συμβουλίων να απορρίψουν την έκδοση για τους πέντε Τούρκους αξιωματικούς είναι εσφαλμένη.

Στην υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, τα δικαστικά συμβούλια, έχοντας υπόψη τους τα ίδια στοιχεία, οδηγήθηκαν σε διαφορετική κρίση. Οι αποφάσεις της μη έκδοσης βασίστηκαν στο σκεπτικό ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών είναι αόριστο και ότι κινδυνεύει η ζωή των κατηγορουμένων εάν εκδοθούν στη Τουρκία. Αντίθετα, το Συμβούλιο που έκρινε υπέρ της έκδοσης απεφάνθη πως αυτή είναι μονόδρομος. Οι εισαγγελείς, πάντως, κατά την εκδίκαση των αιτημάτων πρότειναν την απόρριψή τους υποστηρίζοντας ότι οι εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υποστούν ταπεινώσεις και βασανιστήρια. Η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου επί των αναιρέσεων είναι σε οριστικό βαθμό, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω (και) της πολιτικής φύσης τέτοιου είδους υποθέσεων, δικαίωμα παρέμβασης έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι δράσεις αλληλεγγύης προς τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στα παλιά κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, πραγματοποιείται συγκέντρωση κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία. «Η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε έως τώρα το θέμα των “οκτώ” με υψηλό φρόνημα, με εισαγγελικές εισηγήσεις και αποφάσεις του Εφετείου κατά της έκδοσης. Το επιχείρημα ήταν παντού το ίδιο: η βεβαιότητα των βασανιστηρίων, η βεβαιότητα της απάνθρωπης μεταχείρισης, η πλήρης ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης. Δυστυχώς όμως υπήρξαν παρεμβάσεις που εκφράστηκαν και με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε προσκλητήριο της πρωτοβουλίας που υπογράφεται από διανοουμένους, δημοσιογράφους κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή