Οχι στην έκδοση των «8» αποφάσισε ο Αρ. Πάγος

Οχι στην έκδοση των «8» αποφάσισε ο Αρ. Πάγος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά και αμετάκλητα, διά της δικαστικής οδού, δόθηκε τέλος στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.

Υστερα από δύο μήνες, οι διαδικασίες ενώπιον της Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκαν, καταλήγοντας στη δικαίωση των εκζητούμενων για συμμετοχή στο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, με τρεις διαφορετικές συνθέσεις που έκριναν αντίστοιχες αιτήσεις αναίρεσης, είπε «όχι» στο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες σχετιζόμενες με την αποδιδόμενη σε αυτούς συμμετοχή τους στο πραξικόπημα. Συγκεκριμένα, η τουρκική Δικαιοσύνη τους αποδίδει σειρά πράξεων που αφορούν απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος, απόπειρα κατάλυσης του Κοινοβουλίου, αλλά και αρπαγή ελικοπτέρου διά της βίας.

Επειτα από πολυήμερη διάσκεψη, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν υπόνοιες παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

«Η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητούμενων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι της υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Οπως προκύπτει από τη διατύπωση, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς των οκτώ αξιωματικών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία, κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Οι ίδιοι δήλωσαν, επίσης, βέβαιοι, ότι εφόσον εκδοθούν, δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης.

Ως προς τις αποφάσεις που εξέδωσαν τα ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου, δύο τμήματα, που έκριναν τα αιτήματα για έξι αξιωματικούς, κατέληξαν ομόφωνα στη μη έκδοσή τους, ενώ το τρίτο τμήμα εξέδωσε την απόφαση κατά πλειοψηφία, καθώς εκ των έξι μελών, ένα είχε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου διέταξε οι Τούρκοι αξιωματικοί να αφεθούν ελεύθεροι, με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζουν άλλα ποινικά αδικήματα, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τελικά θα κρατηθούν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης ασύλου και εκκρεμούν εις βάρος τους διοικητικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οριστική και αμετάκλητη, ενώ δεν επιδέχεται παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς βάσει του νόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική είναι και τελεσίδικη. Το δικαστικό σκέλος της «περιπέτειας» των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ξεκίνησε επί της ουσίας πριν από δύο μήνες, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν κινήθηκε η διαδικασία κρίσης του αιτήματος έκδοσης που εκκρεμούσε εις βάρος τους από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Αντιφατικές αποφάσεις

Τα αιτήματα έκδοσης κρίθηκαν σε τρεις δίκες και εκδόθηκαν τρεις αντιφατικές αποφάσεις. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών σε τρεις διαφορετικές διασκέψεις, με διαφορετικές συνθέσεις, αποφάσισε για πέντε από τους οκτώ αξιωματικούς τη μη έκδοσή τους και για τρεις να εκδοθούν. Οι υποθέσεις οδηγήθηκαν προς τελική κρίση στον Αρειο Πάγο, καθώς κατά των αποφάσεων των δικαστικών συμβουλίων προσέφυγαν τόσο οι τρεις Τούρκοι που είχε αποφασιστεί η έκδοσή τους, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας, ο οποίος ήταν της άποψης ότι η κρίση των δύο δικαστικών συμβουλίων που απέρριψαν την έκδοσή τους είναι εσφαλμένη. Η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Εφετών προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς οι δικαστές που συμμετείχαν στις συνθέσεις είχαν υπόψη τους τα ίδια στοιχεία. Αντίθετα, οι εισαγγελείς, όπως και οι συνάδελφοί τους στον Αρειο Πάγο τις προηγούμενες ημέρες, τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή