Μουζάλας: Υπήρχε σχέδιο, αλλά δεν υπήρχαν χώροι

Μουζάλας: Υπήρχε σχέδιο, αλλά δεν υπήρχαν χώροι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χρήση άλλων χώρων απέδωσε χθες, για άλλη μία φορά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την καθυστέρηση της βελτίωσης των συνθηκών στη Μόρια της Λέσβου, όπου τις τελευταίες ημέρες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο υπουργός επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες που πραγματοποιούνται ώστε να αναβαθμιστούν οι συνθήκες στη Μόρια.

«Πρακτικά αργήσαμε», παραδέχθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας όμως ότι από την πλευρά της κυβέρνησης η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χώρων είχε τεθεί από τον Σεπτέμβριο. «Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες γιατί, μέχρι και τον χιονιά και αμέσως μετά, δεν μας δίνονταν οι χώροι για να αδειάσουμε τη Μόρια και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα διότι, παρότι υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχαν οι χώροι. Τώρα που επιτέλους δόθηκαν οι χώροι προχωράμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Στον χειμώνα που ήταν απρόβλεπτα δριμύς επέρριψε τις ευθύνες και ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ που βρέθηκε με τον κ. Μουζάλα χθες στη Λέσβο, προσθέτοντας ότι η Υπατη Αρμοστεία υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση. «Οπως ξέρετε δεν μπορούμε να προβλέψουμε το δριμύ κύμα ψύχους που χτύπησε το νησί, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του», τόνισε.

Σε οικόπεδο δίπλα στο hotspot στήθηκαν «πολικές σκηνές» που έχουν τις προδιαγραφές να στεγάσουν ανθρώπους όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε και σταδιακά ξεκίνησαν να μεταφέρονται άτομα από τη Μόρια. Ταυτόχρονα, περίπου 300 άτομα, κυρίως οικογένειες, «μετακόμισαν» χθες στο Καρά Τεπέ, ενώ κάποιοι μεταφέρονται και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Εκτιμάται ότι στη Μόρια ο πληθυσμός όσων τελικά θα παραμείνουν δεν θα ξεπερνά τα 1.500-1.700 άτομα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών σήμερα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο hotspot βρίσκονταν εγκλωβισμένα 2.700 άτομα.

Αποζημιώσεις

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι ο Δήμος Λέσβου θα χρηματοδοτηθεί με 170.000 ευρώ προκειμένου να αποζημιωθούν συνολικά 60 άτομα, στις περιουσίες των οποίων σημειώθηκαν καταστροφές λόγω της λειτουργίας του hotspot.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, η ομάδα των δημάρχων των νησιών Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω συναντήθηκε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι δήμαρχοι δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων, καθώς όλοι οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο δήμαρχος Λέσβου δεν παραβρέθηκε στις συναντήσεις, καθώς χθες βρισκόταν στη Σουηδία για να παραλάβει από τα χέρια της γυναίκας του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το ομώνυμο βραβείο για τη συνεισφορά των πολιτών της Λέσβου στο προσφυγικό.

Πάντως, χθες για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, στη Χίο ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών έπεσε στα 1.962 άτομα, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν αναχωρήσει από το νησί για την ενδοχώρα 499 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή