Ακροβασίες Γ. Μουζάλα στο Ελληνικό

Ακροβασίες Γ. Μουζάλα στο Ελληνικό

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ποιο λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε χθες χωρίς συνοδεία το Ελληνικό; Οι αστυνομικές αρχές κτύπησαν ένα 15χρονο προσφυγόπουλο επιδεικνύοντας αυταρχισμό; Δεν σιτίζονται επαρκώς οι μετανάστες από τη Danish Refugee Council (DRC) που έχει αναλάβει την παροχή φαγητού; Πώς σε μια κρατική δομή όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και όπου για να εισέλθει δημοσιογράφος χρειάζεται ειδική άδεια, εκπρόσωποι του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) μπαινοβγαίνουν σαν στο σπίτι τους; Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε χθες ότι είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται προσπάθεια κατάληψης και υποκινούμενη απεργία πείνας στη συγκεκριμένη δομή. Οσα συνέβησαν χθες στο Ελληνικό είναι το αποτέλεσμα της επικίνδυνης ακροβασίας που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού: Από τη μία ζητεί συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν και από την άλλη δεν θέλει (ή δεν τολμά) να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με τις ομάδες των «αλληλέγγυων» και όσων υπό την ταμπέλα της «αυθεντικής Αριστεράς» χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να προκαλέσουν επεισόδια.

Χθες, περίπου στις 9.30 το πρωί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρισκόταν στο γραφείο του σε σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν χτύπησε το κινητό του. Λίγα λεπτά αργότερα ενημέρωνε τους παρισταμένους ότι θα αποχωρούσε εκτάκτως και έφυγε για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οπως είχε πληροφορηθεί, ομάδα μεταναστών εμπόδιζαν την είσοδο σε εργαζομένους του υπουργείου και προσπαθούσαν να καταλάβουν την αίθουσα των αφίξεων του πρώην αεροδρομίου όπου φιλοξενούνται 500 άτομα, κυρίως Αφγανοί (επιπλέον 567 μένουν στο γήπεδο χόκεϊ και 322 στο μπέιζμπολ).

Η είδηση, το πρωί της προηγούμενης Κυριακής, ότι περίπου 30 άτομα στον χώρο είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, έφερε στην πόρτα της δομής χθες το πρωί δημοσιογράφους αλλά και «απεσταλμένους» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους οποίους, όμως, απαγορεύθηκε η είσοδος. Σύντομα φάνηκε ότι ο αρχηγός της κινητοποίησης βρισκόταν σε επικοινωνία με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου (ο οποίος είναι επίσης εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Μάλιστα, οι επίδοξοι καταληψίες εμπόδισαν το αυτοκίνητο της (DRC) που μεταφέρει το φαγητό να παραδώσει το συσσίτιο.

O υπουργός έφτασε στο σημείο χωρίς αστυνομική συνοδεία, παρά το ότι είχε πληροφορηθεί ότι υπάρχει ένταση, για να διαπιστώσει ότι η πόρτα είχε κλείσει με λουκέτο, ενώ μετανάστες εμπόδιζαν την είσοδο και παιδιά από τον καταυλισμό σκαρφάλωναν στα κάγκελα φωνάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας τους επισκέπτες. Ο κ. Μουζάλας απαίτησε να ανοίξει η πόρτα, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ στο μεταξύ στο σημείο έφτασαν και αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας 15χρονος Αφγανός τραυματίστηκε από αστυνομικό, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να τον αποκρούσει. Ο νεαρός για αρκετή ώρα κλωτσούσε και χτυπούσε όποιον στεκόταν στον δρόμο του. Υστερα από διαβουλεύσεις η πόρτα άνοιξε, ενώ σε μια κίνηση συμβολική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ο υπουργός παρέδωσε την αλυσίδα στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «εσείς έχετε την ευθύνη για τη δομή που ανήκει στο ελληνικό κράτος και δεν θέλω να ξαναδώ λουκέτα». Κάλεσε τους μετανάστες που δεν θέλουν να παραμείνουν στο Ελληνικό να αποχωρήσουν. «Εχουν δικαιώματα και τα σεβόμαστε, αλλά οφείλουν να σέβονται τους νόμους του κράτους. Οποιος αισθάνεται καταπιεσμένος σε αυτή τη δομή μπορεί να φύγει και να υποστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος» είπε. Αργότερα και μετά δίωρη συνάντηση με δεκαμελή επιτροπή των μεταναστών, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία με την DRC θα βελτιωθεί το συσσίτιο, ενώ θα προστεθεί κι ένα μπόιλερ για ζεστό νερό.

Μαθήματα από ΜΚΟ

«Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημιουργήσει τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων από τον καταυλισμό του Ελληνικού σε σχολεία γύρω περιοχών, διότι το Ελληνικό δεν θεωρείται μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων». Αυτό ανέφερε χθες στην «Κ» ο Ιωάννης Παντής, γ.γ. του υπουργείου, απαντώντας στη σύγχυση που προκάλεσε η αναφορά Γ. Μουζάλα ότι στο Ελληνικό εκπαιδεύονται προσφυγόπουλα. «Αυτό γίνεται μόνο από μέλη ΜΚΟ, που τις συνδράμουμε εντός του Ελληνικού» πρόσθεσε ο κ. Παντής. Την ίδια στιγμή, μέσω ΕΣΠΑ έχουν συναφθεί εξάμηνες συμβάσεις με δύο δημοσιογράφους –13.200 και 12.600 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ– για «την υποστήριξη της προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων για την εκπαίδευση των προσφύγων». Ο κ. Παντής διαβεβαίωσε στην «Κ» ότι οι δύο δημοσιογράφοι έχουν ήδη έργο.

Απ. Λ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή