Προσφυγικό: Ξεκινάει η αναζήτηση κατοικιών στην Κρήτη

Προσφυγικό: Ξεκινάει η αναζήτηση κατοικιών στην Κρήτη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων, βρίσκεται το σχέδιο μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για την εύρεση διαμερισμάτων προς ενοικίαση. Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, ενώ σημαντικό ρόλο για την καθυστέρηση έχει διαδραματίσει η γραφειοκρατία εφόσον η εταιρεία έπρεπε να ενταχθεί στα μητρώα της Υπατης Αρμοστείας που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς του τουρισμού εκφράζουν αντιρρήσεις όσον αφορά στον χρόνο που επιλέχθηκε για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. «Από το φθινόπωρο έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένα πράγματα. Είχαμε μάλιστα κάνει μια προεργασία όσον αφορά στην εύρεση διαμερισμάτων με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τώρα βρεθήκαμε και πάλι στις αρχές της τουριστικής περιόδου», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν οι πρόσφυγες αλλά και να εργαστούν ειδικά στα χωριά. «Στο Ρέθυμνο σε πληθυσμό 82.000 κατοίκων, ζουν 12.000 αλλοδαποί», τονίζει. Ωστόσο, ξενοδόχοι στο νησί ανησυχούν για επεισόδια που μπορεί μάλιστα να στηθούν επί τούτου.

Η Αναπτυξιακή Κρήτης, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων κ. Μανώλης Κοκοσάλης, ανέλαβε τη διαχείριση και την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς οι δήμαρχοι του νησιού είχαν θέσει ως όρο για τη φιλοξενία των προσφύγων να μην χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος φορέας κάποια ΜΚΟ.

«Δεν θέλαμε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν θέλουμε να δημιουργηθεί γκέτο και επίσης οι άνθρωποι πρέπει να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες για να μην δημιουργούνται προβλήματα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κοκοσάλης. Υπενθυμίζεται ότι η λύση που προκρίθηκε για τη στέγαση 2.000 προσφύγων σε όλο το νησί ήταν η ενοικίαση διαμερισμάτων. Καθώς όμως η Αναπτυξιακή Κρήτης δεν έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Υπατη Αρμοστεία, η οποία χειρίζεται τα κονδύλια για το πρόγραμμα των διαμερισμάτων, απαιτούνταν να πραγματοποιηθούν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πιστοποίησή της.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής, αρχικά θα γίνει πρόσκληση για την εξεύρεση 125 κατοικιών η κάθε μία από τις οποίες πρέπει να μπορεί να στεγάσει κατ’ ελάχιστον 6 άτομα. Ο δήμαρχος Αστερουσίων είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει προσφορά από την πλευρά των κατοίκων, καθώς πολλοί ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πρόσφυγες ακόμα και χωρίς χρήματα. Από την άλλη τουλάχιστον αρχικά είναι καλύτερα τα σπίτια να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, ώστε να παρέχονται οι υπηρεσίες σίτισης και περίθαλψης στους πρόσφυγες.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδουν, πάντως, όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί ότι σχεδιάζεται η μεταφορά όσων βρίσκονται στο Ελληνικό στα διαμερίσματα στην Κρήτη. «Στο νησί θα φιλοξενηθούν οικογένειες που έχουν προσφυγικό προφίλ», τονίζουν. Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα το νησί να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό για τους πρόσφυγες που μέσω διαφορετικών δρόμων θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ηδη στις 24 Φεβρουαρίου έφτασαν στο νησί 60 Πακιστανοί με ιστιοφόρο το οποίο κυβερνούσαν δύο διακινητές, ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός, οι οποίοι συνελήφθησαν. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και έφτασε στις ακτές των Χανίων, όπου και αποβίβασε τους αλλοδαπούς. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι, τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία αλλά τελικά τους άφησαν στο Ακρωτήρι. Οι μετανάστες αφού καταγράφηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, φιλοξενήθηκαν στην Παλιά Ηλεκτρική Χανίων, όπου λειτουργεί δημοτικό γυμναστήριο με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Δήμου Χανίων, του Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου Χανίων και εθελοντικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή