ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενταση στη Βουλή για τις προσλήψεις

entasi-sti-voyli-gia-tis-proslipseis-2180484

Νέος «καβγάς» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης με φόντο της προσλήψεις στον χώρο της υγείας ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία. Με αφορμή τροπολογίες για τη σύσταση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα στελεχωθούν με 3.000 νέο προσωπικό, και για τον νέο τρόπο μοριοδότησης όσων προσληφθούν σε καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη στα νοσοκομεία, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε το υπουργείο ότι όλες οι προσλήψεις που κάνει είναι παράνομες. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για κομματικές τοποθετήσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων, προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. «δεν θα πάρει κληρονομιά» αυτούς τους διοικητές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «να το ξεχάσουν. Κάποιοι πλασάρονται ήδη και λένε, “Εμείς αξιοκρατικά έχουμε βγει και θα μπούμε και στο νέο σύστημα”. Τελειώσανε αυτά. Κανένας. Θα φάνε όλοι “Χ”. Αν περνάει από τα χέρια μου, όλοι “Χ” θα φάνε».

Με αφορμή αυτήν τη φράση του κ. Οικονόμου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. για «ρεβανσισμό, απολύσεις εργαζομένων, άλωση του κράτους» και σημειώνει «Αυτό είναι το δίπτυχο της Ν.Δ.: απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός και πελατειακό κράτος». «Ουδείς μίλησε για ρεβανσισμό και ομαδικές απολύσεις στον χώρο της υγείας, όπως θέλουν τα χαλκεία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν. Κανείς εργαζόμενος που δουλεύει νόμιμα στον χώρο της υγείας δεν θα χάσει τη δουλειά του», ήταν η απάντηση του κ. Οικονόμου. Οπως δήλωσε, «οι χιλιάδες προσλήψεις που κυοφορούνται, είτε στα νοσοκομεία είτε στις τοπικές μονάδες υγείας προφανώς και είναι παράνομες», και συνέχισε: «Σταματήστε, επιτέλους να κοροϊδεύετε τον Ελληνα πολίτη και να βλέπετε φαντάσματα. Σταματήστε να σπαταλάτε τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και τους κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργήσετε το μεγάλο σας “όνειρο”. Το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ». 

Σύμφωνα με την τροπολογία για τη σύσταση Τοπικών Ομάδων Υγείας, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κάθε ΤΟΜΥ θα στελεχωθεί από προσωπικό έως 12 ατόμων. Το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί ύστερα από προκήρυξη των θέσεων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας. Η προκήρυξη θα εκδοθεί από το υπ. Υγείας και θα εγκριθεί από το ΑΣΕΠ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια κατάταξης, ο τρόπος μοριοδότησης, τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και κάθε άλλο θέμα σχετιζόμενο με τη διαδικασία. Η μισθοδοσία του προσλαμβανόμενου προσωπικού θα καλυφθεί από ενωσιακούς πόρους.