ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύμα αντιδράσεων για υποθηκοφυλακεία

kyma-antidraseon-gia-ypothikofylakeia-2181310

Αντιδράσεων συνέχεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη μετατροπή των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα. Τα «πυρά» συγκεντρώνει διάταξη, σύμφωνα με την οποία ανατίθενται καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε δηλώσει εξαρχής αντίθετη στη διάταξη, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητά της. Μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις ολομελειών των πρωτοδικείων της χώρας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης την άμεση τροποποίηση της διάταξης. Η Ενωση επικαλείται τις αποφάσεις των ολομελειών (σ.σ. στις συνεδριάσεις των οποίων παρέστη) επισημαίνοντας ότι «έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα». «Οι γνωμοδοτήσεις των ολομελειών των πρωτοδικείων μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το υπουργείο, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δεν θα ήταν συμβατό με τις αρχές ενός κράτους δικαίου να αγνοηθούν από την κυβέρνηση».

Οι ολομέλειες των πρωτοδικείων της χώρας συνήλθαν προκειμένου να γνωμοδοτήσουν ύστερα από ερώτημα που απέστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρόντες κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον των ολομελειών ήταν και εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οι οποίοι τοποθετούνταν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης. Αποφάσεις υπέρ της αντισυνταγματικότητας έχουν εκδώσει οι ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αθηνών, Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου.