ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραίτηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς

a8hna--empr
dikasthrio-a--2

Βαρύτατες καταγγελίες για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου, που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis, διατυπώνει σε έγγραφό της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή της.

Με το θεσμικό βάρος της θέσεώς της και την πολυετή εμπειρία της σε έρευνες διαφθοράς σημαντικότατων υποθέσεων, η κ. Ράικου, με το έγγραφο της παραίτησής της, προκάλεσε έντονες αναταράξεις, εντός κι εκτός δικαιοσύνης, θέτοντας θέματα τα οποία παραπέμπουν σε πρακτικές που δεν είναι διαφανείς και καθαρές.

Η κ. Ράικου, που έχει διενεργήσει σχεδόν όλες τις μεγάλες έρευνες των τελευταίων ετών για υποθέσεις διαφθοράς, με το έγγραφό της αναφέρεται ευθέως σε στοχοποίησή της από μεγάλα συμφέροντα και ως αφορμή για την αιφνίδια παραίτησή της αναφέρει διαφημιστικό σποτ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα.

Η εισαγγελική λειτουργός, που ταυτίστηκε με τις έρευνες για διαφθορά και χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και έχει πιστωθεί την αποκάλυψη της δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου και πολλές άλλες, στο τετρασέλιδο έγγραφό της, το οποίο απευθύνει προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή της, καταγγέλλει ότι «έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς, που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».

Η κ. Ράικου αφήνει αιχμές ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της και τα οποία, όπως υποστηρίζει, υποκρύπτονται πίσω από το συκοφαντικό δημοσίευμα, δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια, «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητεί την άμεση αντικατάστασή της.

Στο έγγραφό της μεταξύ άλλων δηλώνει ότι αρνείται, όπως λέει, «να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς της».

Η εισαγγελική λειτουργός στο έγγραφό της αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για την υπόθεση της Nοvartis, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Η κ. Ράικου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμά ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως έως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Στη συνέχεια αναφέρεται επί μακρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διαφημιστικό σποτ εβδομαδιαίας εφημερίδας, όπου προβάλλεται δημοσίευμα το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει συκοφαντικό και ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα, στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς και γίνεται επίκληση αναφοράς συγκεκριμένης ανακρίτριας.

Η Ελένη Ράικου διεξοδικά αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα εις βάρος της υποβολιμαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις εις βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.