ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εως τέσσερις μήνες αναμονή για ένα φάρμακο

Εως τέσσερις μήνες αναμονή για ένα φάρμακο

Σε μία δύσκολη καθημερινότητα για ασθενείς και φαρμακοποιούς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η ανεύρεση φαρμάκων. Οι χαμηλές τιμές των σκευασμάτων στην Ελλάδα και οι παράλληλες εξαγωγές έχουν ως αποτέλεσμα οι μητρικές εταιρείες να αποστέλλουν περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά και να καταγράφονται συχνά ελλείψεις. Αυτό καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη συμπρωτεύουσα, σε καθημερινή βάση υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή έως ότου βρεθεί το φάρμακό τους ανά φαρμακείο, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο. Σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσον όρο 70-80 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, σκευάσματα για την υπέρταση και ινσουλίνες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά αλλά και ηπατίτιδα. Κάθε φαρμακείο έχει λίστα αναμονής τουλάχιστον 15 ασθενών, ενώ πολλοί δηλώνονται σε περισσότερα του ενός φαρμακεία ώστε να έχουν πιο πολλές πιθανότητες να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες. «Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τόσο τα εμβόλια όσο και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα. Ειδικά για την ινσουλίνη η δοσολογία της καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που λαμβάνει ο ασθενής», σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης. Αλλο παράδειγμα σκευάσματος που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί είναι φάρμακο για την αναιμία, το οποίο είναι σε έλλειψη και οι γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν δύο άλλα σκευάσματα μαζί για να το καλύψουν. Ωστόσο, αυτό δυσκολεύει τη συμμόρφωση του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, κύρια αιτία των ελλείψεων είναι η περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων που στέλνουν οι μητρικές εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα, αλλά και των παράλληλων εξαγωγών. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΦ συχνά προχωρά στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων. Επίσης, συχνά οι ελλείψεις οφείλονται και σε προβλήματα στην παραγωγή των φαρμάκων (στις εγκαταστάσεις παρασκευής ή στις πρώτες ύλες).