Στόχοι και… εξετάσεις για διοικητές ΕΣΥ

Στόχοι και… εξετάσεις για διοικητές ΕΣΥ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χρόνος αναμονής για ένα μη επείγον ή αλλιώς «ψυχρό» χειρουργείο, όπως π.χ. ο καταρράκτης ή η αρθροπλαστική, δεν πρέπει να ξεπερνάει τους έξι μήνες, ενώ κανείς από τους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων δεν πρέπει να περιμένει περισσότερο από 2,5 ώρες από τη στιγμή άφιξης έως και την παροχή θεραπείας. Σε όλα τα νοσοκομεία πρέπει να αναρτηθεί η λίστα χειρουργείου, να λειτουργήσει το γραφείο προάσπισης δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, και να καταγραφούν οι «εκροές» περιστατικών προς άλλα νοσοκομεία.

Αυτοί είναι ορισμένοι εκ των στόχων προς υλοποίηση που περιλαμβάνονται στον «δεκάλογο του καλού διοικητή», τον οποίο και παρουσίασε σε ειδική σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους επικεφαλής των νοσοκομείων της χώρας. Οι στόχοι αυτοί θα αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση των διοικητών, οι οποίοι καλούνται στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου να «περάσουν» τις πρώτες εξετάσεις, καταθέτοντας σε νέα σύσκεψη έναν πρώτο απολογισμό για την πορεία υλοποίησης όσων τους έχουν ζητηθεί.

Οι διοικητές, μεταξύ άλλων, καλούνται να αναλάβουν δράσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις μονάδες τους είτε πρόκειται για επείγοντα είτε για τακτικά περιστατικά. Ετσι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνάει για τα «ψυχρά» χειρουργεία τους έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τις 20 ημέρες, και για τις απεικονιστικές και λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών τις 15 ημέρες.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κάθε νοσοκομείου πρέπει να λειτουργεί η διαλογή των περιστατικών ανάλογα με το πόσο επείγον είναι (σύστημα triage), να υπάρχει ξεχωριστή ομάδα ειδικευμένων γιατρών που θα εφημερεύουν μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα, και να εφαρμοστεί αποτελεσματικό σύστημα κατανομής των ασθενών που εισάγονται προς νοσηλεία σε κάθε εφημερία για να μην υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους. Ο συνολικός χρόνος αναμονής του κάθε περιστατικού στα ΤΕΠ έως την τελική διεκπεραίωση –είτε εισαγωγή για νοσηλεία, είτε παροχή οδηγιών προς τον ασθενή– δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες. Επιπλέον, οι διοικητές οφείλουν να καταγράφουν τη λειτουργικότητα των τμημάτων τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα χειρουργεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου ο στόχος που τίθεται είναι να λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, καθώς και τις «εκροές» περιστατικών για άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα πόσοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη μονάδα υγείας, λόγω του χαρακτήρα του νοσοκομείου (αποδεκτές «εκροές») και πόσοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλη μονάδα λόγω λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου (μη αποδεκτές «εκροές»). Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέτρεψε τους διοικητές να θέσουν συγκεκριμένους στόχους συγκράτησης της δαπάνης συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων και υλικών, ειδικά σε περιπτώσεις που μία απλή σύγκριση με άλλα ομοειδή νοσοκομεία δείχνει σοβαρές αποκλίσεις.

Στην πρόσφατη σύσκεψη με τους διοικητές –η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο– δόθηκε από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου ρητή εντολή, να «τρέξουν» οι διαδικασίες διορισμών του προσωπικού που αναλαμβάνει υπηρεσία στα νοσοκομεία και να μην καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη, τα νοσοκομεία δεν πρέπει να κρατούν «χρήματα στο συρτάρι», αλλά να τα «ρίχνουν» στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή