Αναπτύσσονται οι έρευνες για εξοπλιστικά

Αναπτύσσονται οι έρευνες για εξοπλιστικά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι έρευνες για εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί ημερών Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αναμένονται, ενδεχομένως και εντός των προσεχών ημερών, σημαντικές εξελίξεις από δικαστικής πλευράς.

Οπως είχε αποκαλύψει, άλλωστε, η «Κ» της Κυριακής, οι ελβετικές αρχές, προ δεκαπενθημέρου, είχαν ενημερώσει για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο λογαριασμούς που φέρεται να έχουν σχέση με τον Γιάννο Παπαντωνίου, κινητοποιώντας αμέσως την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία απέστειλε σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία.

Εν αναμονή των στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, όμως, η ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται τον φάκελο, Ηλιάνα Ζαμανίκα, κάλεσε χθες και εξέτασε ως μάρτυρα τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαντωνίου.

Ο Στ. Θεοδωράκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε τρεις λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και με δηλώσεις του, εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, τάχθηκε υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. «Τα μεγάλα σκάνδαλα εκείνης της περιόδου πρέπει να βρουν απαντήσεις», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος συνδράμουν τις δικαστικές, αλλά και τις κοινοβουλευτικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, τα νέα στοιχεία για την υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσδίδουν νέα τροπή στις έρευνες και ενδεχομένως να οδηγήσουν και στην άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων εις βάρος του πρώην υπουργού, πέραν εκείνων για απιστία, που έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμά του, παραπέμπει σε δίκη συνολικά εννέα άτομα για μίζες σε ένα ακόμη εξοπλιστικό πρόγραμμα, εκείνο που αφορά τα ρωσικά αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς τύπου OSA AMK. H επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου το 1998 και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας είχε αποκαλύψει ότι ο ίδιος έλαβε μίζες 1,7 εκατ. δολάρια. Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι ο στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Σμπώκος, ο Αντώνης Κάντας και άλλοι. Ο Αντώνης Κάντας είχε παραδεχθεί ότι ήταν αποδέκτης «μαύρου» πολιτικού χρήματος σε πολλές υποθέσεις εξοπλιστικών.

Πέραν των δύο στενών συνεργατών του Ακη Τσοχατζόπουλου για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, παραπέμπονται σε δίκη επίσης ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή